Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Lomi recept

Újrahasznosítási akció óvodák számára
Év: 
2011
Szám: 
Tél
Szerző: 
Névery Dorottya

ÚjrahasználatTavaly október végén indította elektronikus útjára a ceglédi lakosságot rendhagyó alapanyag-gyűjtésre buzdító felhívását Bárány Brigitta és Körösztös Krisztina. Olyan lomnak titulált, de a megfelelő kezekben kincsekké formálódó anyagokat vártak a környékbeliektől, amik a közeli óvodák kézműves foglalkozásain hasznosak lehetnek.

Az akció népszerűsítésébe több helyi újság és a helyi televíziós csatorna is bekapcsolódott, ami lehetővé tette, hogy ne csak az internethasználó fiatalokhoz, de a feltehetően nagyobb „kézimunka-maradék készletekkel” rendelkező idősebb lakosokhoz is eljusson a kezdeményezés híre. A város négy helyszínén (egy irodában, egy könyvesboltban, egy fehérnemű üzletben és egy lelkészi hivatalban) kialakított gyűjtőpontokon bárki leadhatta a számára feleslegessé vált gombokat, gyöngyöket, cérnákat, fonalakat, szalagokat, textildarabokat, színes papírokat és kartonokat, vagy bármilyen egyéb, kreativitást ösztönző kellékeket.

„Egy-kettőre a gyűjtéssel volt tele a város és a második héten megindult a vándorlás a gyűjtőpontokra – számolt be élményeiről Krisztina. Érkeztek kis csomagok szalaggal átkötve, zsákok teletömve, félig megkötött pulóverek, de kaptunk mintás nyári ruhákat is – volt vicces, nagyon régi, nagyon szép, csúnyácska és kedves darabja is a gyűjteménynek. Jó lett volna egy-két gombnak, tűpárnának, vagy régi képeslapnak meghallgatni a történetét…”

Cegléd plakát

A gyűjtés november 30-án zárult. Ezután következett a válogatás és a rendszerezés. Hogy a kincskupacok egyes darabjai valóban eljussanak a hasznosulás legmegfelelőbb helyére (a gyerekekhez), december 3-án a ceglédi óvodák dolgozóinak részvételével „szétosztó börzét” tartottak. „Az óvónénik egyértelműen pozitívan értékelték, mind a lehetőséget, mind a kínálatot. Két óra alatt a gyűjtemény 70%-a elfogyott. Csupán a gombkészletből maradt még egy kevés.” A kezdeményezés sikere új irányokra mutatott rá: a szervezők egy egész évben elérhető alapanyag fogadó- és továbbadó állomás működtetését tervezik.

Az akció összes ráfordítása mindent egybevetve csupán négy nyomtatott oldal volt (plakátok a gyűjtőpontokon), miközben a mérleg másik oldalán se szeri, se száma a megtérüléseknek. Kis odafigyeléssel mindenki megtalálhatja a maga kincseit!

 

RECEPT:

Hozzávalók:

1 fej ötletadó cikk (2 csipet ihlettel megszórva);

1 városi lomtalanítással aktivált lakosság;

1,5 vékányi lelkesedés;

4 partnernyi gyűjtőpont;

4 db kartonpapír;

legalább kétféle kommunikációs csatorna;

ízlés szerint: gombok, cérnák, gyöngyök, fonalak, szalagok, textil darabok egyéb kézműveskedésre alkalmas alapanyagok

Elkészítés:

A városi lomtalanítás idején látványosan megemelkedő lakossági selejtezési kedv felforrósított hevébe óvatosan dobjuk bele szemléletformáló ötletünket, melyet előzőleg jól elkevertünk a rendelkezésre álló lelkesedéssel. A korábban gondosan kiválasztott partnereket (lehetnek üzletek, irodák, egyéb könnyen megközelíthető helyszínek) a – lehetőleg újrapapírból készült – feliratok kihelyezésével alakítsuk kiemelt gyűjtőpontokká. Miközben az átvevőhelyeket az akció megindításáig pihentetjük, az előmelegített kommunikációs csatornákon (közösségi oldalak, levelezőlisták, média és persze a hétköznapi támogató szószólók) addig pirítsuk az információkat, amíg a kipárolgó motiváció-cseppek a lehető legtöbb emberhez eljuttatják őket. A reakciót a külön edényekbe rendezett alapanyagok beérkezése indítja majd be. Néhány napig csak figyeljük a folyamatot. Amikor a felvevőknél a gyűjtemény már legalább a kétszeresére dagadt, börzedénybe átöntve a kupacokat, megkezdhetjük a készletek apró adagokra osztását (érdemes a környékbeli pedagógusok közreműködését kérni). Ezután már nincs más dolgunk, mint örömmel szemlélni az alkotók kezei között újraformálódó anyagok ízlésesen tálalt darabjait. Ne felejtsük el a bevont helybélieknek szélesre nyújtott mosollyal megköszönni a reakcióhoz átadott lom-kincseket!

A receptet tekintsük csupán kiindulási alapnak, lehetőségeinkhez és kreativitásunkhoz mérten bátran alkalmazzuk helyzetünkhöz igazítva!

Jó létvágyat!