Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készíts újrapapírt az irodában!

Év: 
2016
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Bogdán Judit
A minap egy érdekes videóba botlottunk: az Epson kifejlesztett egy masinát, amely tulajdonképpen egy papírgyár iroda-kompatibilis és víztakarékos verziója!

És ez nem vicc! PaperLab nevű készülékük ugyanis használt irodai A3-as és A4-es papírból újrapapírt állít elő, mégpedig igen rövid idő alatt. A mérete Neumann János számítógépeit idézi, ám ahogy az a maga korában úttörőnek számított, nincs ez másképp most az Epson gépével sem, hiszen valóban élenjáró kezdeményezés.

Néhány technikai adat, hogy ámulni-bámulni lehessen:

- percenként 14 db újrapapír lap előállítására képes,

- a papír alapanyag betöltése után is csak 3 percre van szüksége, hogy az első újrapapír lap elkészüljön,

- A3-as és A4-es méretű papírlapok előállítására képes, ám ezen kívül még színes, illatos (!), különböző vastagságú papírt és névjegykártyákat is gyárthatunk vele,

- mindezek mellett még vizet sem használ a papír előállítása során. Egyedül a gépen belüli optimális páratartalom fenntartásához szükséges kis mennyiségű víz.

A fentieken túl érdemes kalkulálnunk a szállítási költséggel – pontosabban annak hiányával! A hagyományos újrapapír gyártásához ugyanis az összegyűjtött alapanyagot elszállítják a gyártó üzembe, majd a készterméket vissza a fogyasztóhoz. Ez a költség és környezeti terhelés az Epson gépével kiesik. Nem mellékes előnye még a „helyben történő szemléletformálás” is, hiszen a felhasználók ott rögtön megtapasztalhatják az újrahasznosítás előnyét és eme formáját. Talán ez arra is ösztönzi őket, hogy a szelektív gyűjtést más anyagokra is kiterjesszék, és általánosságban véve fejlődjenek a környezettudatos gondolkodásban.

A mellékelt képen látható gép a prototípus, ám híreink szerint akár már idén elkezdődhet a gyártása Japánban. Én személy szerint izgatottan várom a további (működési) információkat és a vásárlók tapasztalatait, remélem, hamarosan mi is kipróbálhatjuk majd a hazai bemutatón.

Epson PaperLab