Helyi termékek hazai akadályai
Egyre másra nyílnak a termelői piacok, alakulnak a bevásárló közösségek, valami mégis sántít. A szabályozásban még mindig rengeteg akadály van a kistermelők előtt. Lássuk a problémákat és a lehetséges megoldásokat!
• A kistermelő csak a megyében, az előállítás helyétől 40
km-re és Budapesten települhet ki termékével. Javasoljuk,
kérjük, hogy a kistermelők
bármely alkalmi rendezvényen kitelepülhessenek.
• Tevékenységét a kormányhivataloknak és – sokszor díjszabás ellenében – az értékesítés helye szerinti jegyzőknek
is külön be kell jelenteni. Célul kell kitűzni az egyablakos
rendszert, hogy egy egységes
engedély elegendő legyen az
értékesítéshez.
• Minden élelmiszer-előállító
helyen évente legalább egyszer ivóvíz vizsgálatot kell
végeztetni mintegy 30.000
Ft-ért akkor is, ha közüzemi
hálózati vizet használnak.
Ausztriában ilyen esetben
mentesülnek a vizsgálat alól.
• A falusi és agroturisztikai
szolgáltatások (kézműves
foglalkozások és termékértékesítés, rendezvény lebonyolítás) végzése az előző
kormány által megszüntetett kormányrendelet miatt inog. Se TEÁOR száma,
se szakmakódja nincs az
agroturisztikai szolgáltatóknak. Vissza kell állítani
(módosításokkal) a falusi és
agroturisztikai szolgáltatásokról szóló rendeletet.
• Módosítással kell kiküszöbölni azt a joghézagot, ami a
kenyér- és pékárukészítőkre
vonatkozik, hiszen ritkán sütnek saját búzából kenyeret a
falusi vendégasztalra.
• Sok hatóság az engedélyezéskor megköveteli a
HACCP-t a kistermelőktől, falusi vendégasztal szolgáltatóktól. A SZÖVET, az
Ökotárs Alapítvány és az
Accenture „Képességek a
sikerért” 2010 támogatásának köszönhetően elkészítette és benyújtotta a Magánlakóházi Jó Higiéniai
Gyakorlati Útmutatót. A
jövőben elegendő lenne ezt
betartani a termelőknek.
• A kis családi vállalkozásokkal szemben még mindig
rengeteg felvállalhatatlan
előírás, díjszabás van életben. Megfontolandó gyakorlat, hogy Ausztriában a
kistermelőt nem a jogi forma szerint, hanem az éves
bevétel/előállított mennyiség szerint definiálják.
• A közétkeztetés árversenyébe a kistermelők nem tudnak beszállni. Önálló közétkeztetési törvény kell, amely
rendelkezne az egészséges,
helyi termékek prioritásáról. Ehhez a közbeszerzési tv. további szabályozása
sem maradhat el, különben
a könnyítésekkel a nagyobb
városok nem tudnak élni az
összevont beszerzési értékhatár túllépés miatt.
• Szükséges megalkotni a termelői vásár (piac) fogalmát
a szomszédos országokéhoz
hasonlóan egyszerű, költséghatékony üzemeltetési,
engedélyeztetési és higiéniai előírásokkal. Ezen aktívan dolgozik a VM, noha a
jelenlegi szabályozás sajnos
a hatókörükön kívül esik
(kormányrendelet és EÜM
rendelet).
• Az államilag támogatott agrár hitelprogram voltaképpen nem is létezik. Információink szerint egyetlen bank
sem hitelez őstermelőnek.
A pályázati önerőt (60-80%)
nem tudják vállalni.
• Az élelmiszerek 25%-os áfa
tartalma lehetetlenné teszi a
tájboltok gazdaságosságát.
Bővebben: http://www.elotiszaert.hu