Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az első maradékbolt Magyarországon

Év: 
2015
Szám: 
Tél
Szerző: 
Dolgos Emese

Mielőtt még minden „szemét” a kukába kerülne.

Maradékbazár

Újabb remek kezdeményezés gyűrűzik be Magyarországra. A nyugati országokban scrapstore néven működő maradékboltok célja, hogy a kis-­, közép-­ és nagyvállalatok által fel nem használt tiszta és biztonságos gyártási maradékokból a pedagógusok, a civil szervezetek, a kézműves csoportok valami maradandót és szépet alkossanak. Hazánkban a Humusz Szövetség állt a kezdeményezés élére. A projekt célja, hogy minél több szervezet, vállalat bevonásával tegyünk egy óriási lépést azért, hogy minél kevesebb „ez még jó lehet valamire” típusú anyag kerüljön a gyárakból a hulladéklerakókba vagy az égetőkbe.

A Humusz által üzemeltetett www.tulsokcucc.hu oldal már most teret biztosít arra, hogy az akár a munkahelyeken, akár a háztartásokban feleslegessé vált, de még használható tárgyainkat jobb célokra ajánljuk fel. Ennek a weboldalnak a továbbfejlesztése ad majd teret tavasztól az első hazai maradékboltnak, amelyen keresztül vállalatok a „selejtezésre” szánt, nem szennyezett és biztonságos gyártási maradékaikat felajánlhatják művészeknek, pedagógusoknak, civil szervezeteknek, hogy azok kreativitásukat használva valamilyen új dolgot teremtsenek belőlük. Mindezt adomány alapon, azaz a szolgáltatás díjmentes.

A kezdeményezés alkalmat biztosít majd arra, hogy a közös összefogás jegyében folyamatosan jót tegyünk a környezetünkért a hétköznapokban. Felajánlóként a gyártóknak, vállalatoknak ráadásul lehetőségük van csökkenteni a hulladékkezelés költségeit hosszútávon is. Másik oldalról, fogadó félként pedig olyan alapanyagokhoz juthatnak a kézművesek, fejlesztők, amelyek előállításához sok erőforrásra és energiára van szükség, és egyébként hulladékként végeznék. A működő rendszer egy újfajta hidat építhet a gyártók és a fogyasztók között.

Ha szeretnél többet megtudni a kezdeményezésről vagy a Humusz Szövetség projektjéről, írj email­t a [email protected] címre.

A projekt a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás program támogatásával valósul meg.Földművelésügyi Minisztérium


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes

Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!