Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki Városa

avagy élhetőbb Gödöllő gyerekszemmel
Év: 
2007
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Malatinszky Ákos

Ezzel a címmel rendeztük meg már hagyományosnak mondható, ám korántsem szokványos kiállításunkat a Föld Napjától a Madarak és Fák Napjáig a gödöllői Petőfi Sándor Művelődési Központ aulájában.

A Zöld Klubosok idén azt kérték a város 11–13 éves iskolásaitól, hogy Gödöllő Ökováros Koncepciójához kapcsolódva fogalmazzák meg, milyen városban szeretnének élni, majd elképzeléseiket makett formájában tárják a városlakó felnőttek, s ezen belül a döntéshozók elé. A fenntartható fejlődés irányába haladó, megújuló energiaforrásokat, kerékpáros- és tömegközlekedést, természetközeli termelési módszereket és szelektív hulladékgyűjtést alkalmazó környezettudatos életvitel ötletes példáit természetes anyagokból és – részben – háztartási hulladékokból állították össze a gyerekek. A kiállított maketteket ökologikus építészeti módszerek fotói kísérték.
Hét gödöllői iskola közel 170 diákja készítette a kiállított 10 terepasztalt, makettet. Mindannyian újrapapír füzetekkel, vászonszatyorral, cserepes virággal és iskolánként egy hársfával térhettek haza. Emellett az első 3 helyezett csapat egy tartalmas hétvégét tölthetett a Pangea Egyesület pénzesgyőri oktatóközpontjában, ahol éjszakai túra, egésznapos természetismereti–tájtörténeti kirándulás, néptánctanulás és népdaléneklés mellett saját maguk süthettek kenyeret. A többi csapat sem maradt élmény nélkül: ők a dél-cserháti jákotpuszta ökológikus állattartó farmjára és Szanda várába kirándulhattak. A kiállítás minden látogatója egy Gödöllő környezeti állapotát bemutató  térképet kapott ajándékba.
GATE Zöld Klub