Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Készítsünk bőrtarsolyt!

Év: 
2006
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Kovács Kata

Zora_tarsolyBőrtarsolyt már a természeti népeknél is találhatunk. Nyakba akasztva ebben hordták szívük felett a szerencsehozó amulettet. Ebben őrizték a gyógyfüveket, hogy mindig kéznél legyenek. A pásztornak a maga készítette övéről csüngtek a tarsolyok, erszények, készségek. Ezekben volt a kés, acél, kova, tapló, dohány.


Nem csak új bőrdarabból készíthetjük, hanem már nem használható bőr holmijainkból is, úgymint táska, szütyő, kabát, szoknya, stb.
Szükségünk lesz hozzá egy éles ollóra, bőrlyukasztóra vagy árra, a rátéthez hímzőfonal és tű, vagy Palmatex ragasztó kell.
készítsünk bőrtarsolyt!
Először is válasszuk ki, hogy milyen tartót szeretnénk, mire használnánk, és nagyon fontos, hogy milyen minőségű bőrdarabunk van. Készítsünk sablont! A vékonyabb bőrt varrással, a vastagabb bőrt fűzéssel dolgozhatjuk össze. A szabásmintát rajzoljuk át a bőr hátuljára. Ha lyukasztjuk, akkor jelöljük a lyukak helyét is. A fűzéshez bőrszíjat tenyérnyi, vastagabb bőrdarabból vághatunk.
Csigavonalban, kb. 4 mm-es szélességben vágjuk körbe-körbe a bőrdarabot, szükség szerint javítsuk a vágás szélét. A fűzést megkönnyíti, ha mindkét végét ferdén vágjuk el. A fűzéshez használt bőrszíjat vékonyabb bőrcsíkból ostorfonással is készíthetjük, vagy helyettesíthetjük fonott, horgolt fonallal.
• A kör alakú szütyő hajlékony bőrből adja ki az alakját. Rövidebb szíjjal lógathatjuk az övünkre, táskánkra, hosszabb szíjjal a nyakunkba is akaszthatjuk. A lyuksor a bőr szélétől minimum fél cm-re legyen, de az optimális távolság a zacskó méretétől függően 1-3 cm. A lyukak mérete mindig a szíjnak megfelelő, a számuk mindig páros legyen. A körbefűzésnél az utolsó befűzés az első két likba történjen, így megerősíthetjük a zárást, ráadásul szebben adja ki az alakját.
• A tarsolyhoz vastagabb bőrből két darabot vágjunk körbe. Itt páratlan számú likra van szükségünk. Vágjunk ki bőrből mintákat rátétnek, Palmatex ragasztóval rögzítsük. Készíthetjük egyszerű körbefűzéssel, illetve szironyozással.
• Puha bőrből varrott tarsolyt készítsünk. Kifordítva varrjuk össze a két darabot, vagy vékony bőrcsík – vóc – közbeiktatásával készítsük. A tarsolyok itt varrott rátétet kaptak.
• A pénztárca két különböző darabból készül. Az ovális darab adja a lehajtó, bezáró részt. Mindkét darabon a lyukaknak fedni kell egymást, így a lyukak helyét mindkét bőrdarabon a kisebb szabásminta alapján készítsük elforgatással. A szironyozás körbemegy az ovális darabon, hozzárögzítve a zsebet. A záráshoz szűcsgombot tehetünk.
A bőrtarsolyok készítéséről töb­­bet megtudhattok Lukovszky Ilona Bőrművesség című könyvéből. („Kaptár könyvek” sorozat, Múzsák Közművelődési Kiadó)