Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rongyhorgolás

Év: 
2006
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Kovács Kata

Mindenkinek van otthon kedvenc ruhadarabja, amit már kinőtt, foltos, már-már javíthatatlan, de rakosgatjuk egyik helyről a másikra, mert úgy a szívünkhöz nőtt. No, ebből a kedvenc anyagból nagy élvezet valami másik kedvencet készíteni. Már a munka során szívünkhöz nő az új tárgy.


Első feladatként készítsünk rongygombolyagot. Ehhez szükségünk lesz egy textilollóra. Terítsük ki az anyagot, vágjuk körbe az egyenes, nagyobb felületeket. És szabdaljuk körülbelül egyujjnyi csíkokra (1. ábra). Érdemes szálirányba, azonos szélességbe vágni. S lehetőleg egy munkán belül azonos anyagokat használjunk. Mind vastagságra, mind minőségre. (Pamutot pamuttal, selymet pedig selyemmel dolgozzunk össze.) A rongycsíkokat tekerjük gombolyagokká.

Technikák
Az alkotáshoz szívünkhöz közelálló és ismert műveletet válasszunk. Ez lehet szövés, horgolás, fonás. Most vegyük a rongyhorgolás technikáját. A rongy vastagsága miatt érdemes nagyobb, 3-4-es horgolótűt használni.
Kezdés: láncsor (2. ábra).
Folytató sorokban: rövid pálca, egyráhajtásos pálca, kétráhajtásos pálca. Díszítésnek: láncsor

Tárgyak
Rongyból – mindhárom technikával – készülhet szőnyeg, alátét, táska.
Az alátét lehet kerek, illetve szegletes. Kerek kezdésnek készítsünk 6 láncszemből láncsort, utána öltsünk vissza a kezdőszembe, így horgoljunk egy karikát. Utána a karikába öltsünk 8 egyráhajtásos pálcát, ezzel körbe is értünk, s öltsük össze a két szemet. Egyráhajtásos pálcákkal haladjunk körbe-körbe a kívánt nagyság eléréséig. Minden szembe két pálcát horgoljunk, hogy a terítőnk szépen kiterüljön. Készítsünk 5-6 sort, majd jöhet a díszítés. Horgoljunk 8 szemből láncsort, s öltsük le a menetirány szerinti 3. szembe. Haladjunk így körbe, majd fejezzük be a horgolást, fűzzük el a szálvéget (3. ábra).
Ha szögletes alátétet szeretnénk, akkor a szélességének megfelelő láncsorral kezdjünk, a sor végén forduljunk vissza, s horgoljunk minden szembe rövid pálcákat (4. ábra). Így haladjunk az alátét végéig. Ha rongyszőnyeget szeretnénk, akkor a technika hasonló, a méret nagyobb.
A táskához vegyünk dupla hosszúságot, hajtsuk ketté a kész téglalapot, s horgoljuk össze a két oldalát. Majd 8 egyráhajtásos pálcasorokkal horgoljunk megfelelő hosszúságú fület rá. Horgolhatunk a táska mindkét oldalára egy-egy fület, mint egy bevásárlótáskára, vagy a két összehorgolt széle közé egy nagy fület, s így akaszthatjuk a vállunkra. Ha a táskát kibéleljük, mérettartóbb, erősebb lesz. A belső oldalára varrt gombbal, tépőzárral, cipzárral zárhatjuk is szatyrot.