Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ÖKOFESZT: Lehet más a politika!

Év: 
2005
Szám: 
Tavasz

2005. április 15-16., péntek-szombat, Gödör
Idióta
Így hívták a régi görögök azt, aki szabad ember létére nem folyt bele a közösség ügyeibe. A közösség ügyeit politikának hívták. Idióta volt az, aki nem politizált.


Ma ezzel szemben idióta az, aki politizál. De nem azt az embert értik alatta aki a közösségrõl vitázik és dönt, hanem azt, aki a politikai pártokkal foglalkozik. Azzal, hogy „megint mit hazudott”  valamelyik párt, és „mennyit loptak azok ott fent”.
Közben békés egyetértés látszik a pártok közt abban, hogy addig jó, amig az emberek elhiszik nekik, hogy a politika semmi más,  mint pártpolitika, az a sárdobálás, amit õk mûvelnek. Békés egyetértés van köztük abban, hogy az állampolgári aktivitás legjobb, ha nem terjed túl a négyévenkénti választásokon – köztük.
Tényleg ennyi lenne                   a politika?
Akkor miért van az, hogy mégis több tízezer ember tüntetett Budapesten az iraki háború ellen 2003-ban? Hogy a Zengõ alatt élõ falusiak, félretéve munkájukat a hegyre siettek 2004-ben, hogy fákat öleljenek át és dacoljanak a biztonsági emberekkel? Hogy mégis vannak városlakók akik küzdenek polgármesterrel, befektetõkkel, amikor rombolni kezdik városuk mûemlékeit?  Hogy vidéki emberek szabadidejükben illegális szemétlerakókat számolnak fel? Hogy fiatalok saját pénzükbõl ételt osztanak, egyetemi tanárok családok kilakoltatását akadályozzák meg télvíz idején?
Miért van az utóbbi években egyre több ilyen szervezõdés, akció? Miért adják egyre könnyebben „bal és jobb oldali” közszereplõk aláírásukat közös politikai kezdeményezésekhez egy-egy jó ügyért?
Tényleg csak nemet tudnak mondani? Tényleg távol áll tõlük a szakértelem? Tényleg nincs kipróbált alternatívájuk? Tényleg a másik párt szekértolói? Tényleg a fejlõdés akadályai? 
Ökofeszt – Lehet más a politka!
Ezen a néven rendezünk áprlis közepén Budapesten kétnapos fesztivált koncertekkel, filmevetítésekkel, gyerekprogramokkal.. Elõadásokat, beszélgetéseket és mûhelyeket szervezünk arról hogy lehet-e más a média, a rend-védelem, a demokrácia, a jogvédelem, a gazdaság, a munkahely, a fogyasztás, a közösségi tér?
Közben talán kiderül, hogy van-e kapcsolat a témák, szakértõk és érdeklõdõk között. Milyen elméletek mentén tartozhat össze utcai akció, bevásárlás és parlamenti lobbizás? a rendszerváltástól a klímaváltozásig - és vissza. Mi az a színes kép amivé mindez összeáll? Van-e a fához láncolásnak filozófiája? 
Ha meg tudjuk beszélni milyen is a fentartható vidék és az élhetõ város, akkor az azt jelenti, hogy meg tudunk egyezni széprõl, és jóról. Lehet, hogy a politika a mi ügyünk és a politikusok mi vagyunk?