Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Glu-glu, Szkettch, Szrr, Puff és Ssss...

Év: 
2005
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szilágyi László

tetralottoIlyen egyszerű ez. Mondjuk, kimaradt két Csrrr, amikor kicsengetjük a doboz árát és a szemétdíjat, de ettől most igazán el lehet tekinteni, végül is egy Ssss... Stockholmba a tét!



A lényeg persze a Glu-glu-n van! Kevés folyadékot iszunk, és ez egészségtelen! Naponta legalább 3 liter glu-glu kellene, ez legalább 3 szkettch. Csak Szrr a neved, ragaszd rá (placcs) a dobozra és puff! Puff, puff, puff, puff.
Ha van szerencséd Büdöspesten élni, és van szerencséd rábukkanni egy kék konténerre, akkor puff! Ugyanis a kombidoboz papírból van! Legalábbis Pesten. Nyíregyházán speciel műanyagból van a kombidoboz, ott a sárga lesz a „hivatalos” szelektív gyűjtő. Tatabányán egyikbe se tedd, a papírba pláne ne. Az egy szerencsétlen hely...
Vigyázat! Nem a puff a lényeg, inkább a glu-glu, méginkább a csrrr. De annyira bizonyítani szeretnék, hogy a kombidoboz hasznosítható, és annyira nincs hozzá hulladékuk, hogy ilyen nyereményjátékot indítanak!
Budaörsön évente 1,6 milliárd dobozt készítenek. Nehéz lenne ilyen frappáns magyar szavakkal leírni a gyártás folyamatát, de kőolajból polietilént kell készíteni (Clumpf, brrr, khm, khrgg, na és ratata és bumm-bumm!); fából papírt kell gyártani (Klaff, klaff, brrr, züm-zümm, cslofff és megint brrr); bauxitból pedig alumíniumot (Torrgh, brrr, spang-spang, brümm, slumpf, csrr... stb.), aztán ezt az egészet össze kell préselni tetra dobozzá (Zsrumpp, putty!). És mivel túl sok hasznosítási díjat kell fizetni utána, kezdődjön a szemetelési akció! Ha ügyesen szemetelsz, mehetsz Stockholmba!
Kedves KukaBúvár Olvasó!
Ön ezt már tudja, de kérjük, mondja el még 10-15 embernek, hogy:
• Glu-glu nélkül nem lehet élni, de tetra doboz nélkül remekül!
• a Szkettch fontos lenne, de még jobb lenne visszaváltható csomagolásban venni az italokat!
• a Szrr egy teljesen felesleges hülyítés!
• a Puff nem lenne rossz, de papíros, műanyagos vagy fémes kukába tegyük? A begyűjtött hulladékot csak német gyárakban dolgozzák fel, a papír hasznosul, a többi megy a cementgyárak kemencéjébe.
Kinek jó ez, az egy szerencsésen kívül, aki Ssss... Stockholmba?