Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csökkenteni?

Év: 
2005
Szám: 
Nyár

„A tárca elsődleges feladatának tekinti a hulladékos ügyeket" - mondta Persányi miniszter úr a HuMuSz konferenciáján, amelynek címe Az a kincs, ami nincs volt. A hulladékmegelőzés volt a téma (ld. összeállításunkat a itt), amelynek fontosságát miniszter úr elismerte, sőt kijelentette, hogy hulladékforradalom zajlik a tárcánál.


„A nagyberuházások fogják meghatározni a jövőt a hulladékgazdálkodásban" - folytatta, és akkor már kezdtünk fészkelődni. Hiszen ez az, amitől mi félünk: olyan méretű lerakókat (égetőket) építenek, esetleg olyan kapacitású hasznosítókat hoznak létre, amelyeket aztán etetni kell. Ha ez meglesz, nem lehet majd nem szemetelni. Nem lesz tere a hulladékcsökkentésnek, nem lesz értelme kevesebbet és másként fogyasztani, kevesebb hulladékot termelni. Majd a cső végén eltakarítanak mindent jótékony vállalatok. Aztán küldik a számlát.
Át kell állítani a hulladékgazdálkodást a mostani ártalmatlanítás-centrikus működésről megelőzés központúvá, mondjuk mi. Igen mondta miniszter úr, de a hulladékgazdálkodás vonata évekkel ezelőtt elindult egy sínpáron, megfordítani nem nagyon lehet, a vonat elé lépni nem érdemes, Ő (mint forradalmár) a síneket nem fogja felrobbantani, és kérdés, hogy vannak-e sínek más irányban is.
Ha nincsenek, gyorsan építeni kell! Abba az irányba már úgysem sokáig lehet menni: azt a vonatot PET-palackkal és Tetra-dobozzal fűtik. És az a muníció hamarabb el fog fogyni, mint gondoljuk...

* * *
Féléves munkával leírtuk, ami 15 éve a bögyünket nyomja. Minden társadalmi csoportnak összeszedtük a feladatait a hulladékmegelőzéssel kapcsolatban, letölthető a honlapunkról. Hét régiós fórumon és egy konferencián kértük a megjelentek véleményét a javaslatokkal kapcsolatban (Néhány veretes véleményt csokorba szedtünk a xxx. oldalon). Amikor a célokat soroltuk, egy ideig mindenki bólogatott. Csökkenteni kell a környezet terhelését, bizony. Szét kell választani a gazdasági növekedést a környezetterheléstől, hát persze. Növelni kell a hasznosítást és a komposztálást. Igen, igen! De amikor rátértünk, hogy muszáj lesz csökkenteni a fogyasztást, és meg kell változtatni a fogyasztás szerkezetét (ti. hogy kevesebb legyen a hulladék), hirtelen sokan a cipőjüket kezdték vizsgálgatni. Más arcokon értetlenség: mit beszélnek ezek? honnan jöttek egyáltalán?
Csökkenteni? A fogyasztást? A gazdasági növekedést? A jólétet?! Fontos dolog a hulladékgazdálkodás, de mi köze a fogyasztáshoz? Mi közöd az én fogyasztásomhoz?!
Tényleg, mi közünk egymáshoz?