Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tisztelt KukaBúvár!

Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
dr. György Balázs

A napokban az Önök honlapján jártam és szemet szúrt nekem az a melléklet, ami Gabi tollából jelent meg, és az alsónémedi (szemétlerakó) helyzetével foglalkozott. Tekintettel arra, hogy érintettként - engem is, habár zárójelben - megjelölt Gabi, (A kinek a hatásköre?) címmel feltett kérdésében, úgy gondoltam, néhány mondatban reagálnom kell a mellékletben megjelentekre.

1.) Valóban a cikk megjelenése elõtt két évvel még mûködött Alsónémediben egy ideiglenes hulladéklerakó.

2.) Valóban az ÁNTSZ addig adott hozzájárulást annak hulladéklerakóként történõ mûködésére, míg el nem készült Gyál városának közigazgatási területén az ASA Kft. beruházásában a már EU-s szabványoknak is megfelelõ hulladéklerakó.

3.) Az említett ASA lerakó megnyitása után - melynek létrejöttében magam és kistérségünk polgármesterei jelentõs erõfeszítéseket tettünk - elsõként térségünkbõl nem az ideiglenesen szemétlerakóként mûködõ volt agyaggödörbe hordtuk tovább Alsónémedi kommunális hulladékát, hanem az ASA lerakóba kezdtük hordani és hordjuk mai napig is (1999-ben 871,6 , 2000-ben 1188,4 , 2001-ben 1258,5 , 2002-ben pedig már 1361,3 tonna).

4.) Idõközben az említett vállalkozó eljárva a különbözõ hatóságoknál engedélyt kért és kapott, hogy a tulajdonában lévõ volt agyaggödör a kizárólag sittlerakóként mûködhessen tovább, tehát Alsónémediben 2000 nyarán, ellentétben a Gabi állításával, már nem mûködött szemétlerakó.

5.) Valóban volt lakossági kezdeményezés, melyet az 1998-ban megválasztott képviselõ-testület oly formában is támogatott, hogy egy ad hoc bizottságot hívott létre a lakosság által vélelmezett kifogások kiderítésére. A bizottság független szakértõt is felkért, akinek "vaskos" jelentésében az állt, hogy a sittlerakó úgy és oly módon mûködik, ahogy azt számára engedélyben elõírták a különbözõ hatóságok.

6.) Ezt követõen szinte havi rendszerességgel az Önkormányzat Polgármesteri Hivatala ellenõrzést végez az illetékes ÁNTSZ és a Környezetvédelmi Felügyelõség közremûködésével.

7.) Természetesen túlzás Gabi azon kérdése, mely szerint: "el kell viselnünk, hogy szemétdombon éljünk?" Ez az általa szemétdombnak titulált, de immár több, mint 3 éve sittlerakóként engedélyezett és mûködõ, valóban a környezõ terepszinttõl kiemelkedõ domb, úgy Alsónémedi belterületétõl, mind a környezõ települések belterületétõl jónéhány kilométerre van.

8.) S végül a KukaBúvárnak a felvetett kérdésre adott válaszáról: Valóban az Önkormányzat, pontosabban a Polgármesteri Hivatal vezetõje, azaz a jegyzõ bezárathatja a szeméttelepet, amely természetesen nem szeméttelep, hanem sittlerakó, de akkor és csak akkor, ha az engedélyezésben közremûködött szakhatóságok véleménye alapján azt megalapozottnak látja.

Tisztelettel:
dr. György Balázs polgármester