Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tájsebészet - 2003

Év: 
2003
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
HuMuSz

A Hulladék Munkaszövetség a 2003-as tanév második félévére ismét kiírta pályázatát az illegális hulladéklerakók felderítéséért és felszámolásáért. Máris több mint 140 csoport jelentkezett. A kései tavaszra és a nagy érdeklődésre való tekintettel a pályázati határidőt megváltoztattuk: május 20-ig várjuk a pályaműveket.

Régióközpontok

Idén részben megváltoztattuk régióközpontjainkat és az országos munkamegosztást is. A Csalán Egyesület vállalta, hogy egy kék szám (06-40-949-777) fenntartásával betölti az információs központ szerepét, a Gaja Egyesület a Tolna megyei kampány lebonyolítását, míg a Vasvirág Oktatóközpont (Ostffyasszonyfa) a Vas megyei mellett a Zala megyei események koordinálást is vállalta, így a Reflex Egyesületre nehezedő teher csökkent. A többi régió változatlan maradt. A környezetvédő szervezetek szombathelyi országos találkozóján a Baranya megyei kampány lebonyolítását a Dunántúl Környezetvédő Szövetség tagszervezeteként a Pécsi Zöld Kör végül elvállalta. Baranyában egyébként is  megyei önkormányzati forrásból  nagyszabású hulladéklerakó-felszámolási program van folyamatban, amelyre idén több mint 70 önkormányzat pályázott. Továbbra is fehér folt maradt azonban Somogy megye, itt nem találtunk olyan vállalkozó szellemű szervezetet, amelyik lebonyolította volna a megyei koordinációt.

Lerakófelderítés GPS-szel

A hulladéklerakók helyzetének azonosítására is alkalmazható a műholdas helymeghatározó technológia. Ennek segítségével 5-10 méter pontossággal meghatározhatóak a lerakók földrajzi koordinátái. A technológia előnye, hogy a koordináták digitálisan rögzíthetők és tárolhatók. Számos tagszervezetünk rendelkezik már GPS eszközökkel, azt használják is napi munkájuk során, de a Tájsebészet programban ez idáig még nem használtuk ki ezt a lehetőséget. A HuMuSz kölcsönszerződés keretében 11 darab GPS készülékhez jutott hozzá az Educatio Kht. jóvoltából, amelyeket a régióközpontoknak adtuk ki használatra, így tőlük lehet igényelni az eszközöket. Reméljük, hogy a korszerű technika is segítségére lehet a jövőben a csoportok számára a lerakók felderítésében.