Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tiszta Tisza Túra

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Tömöri László


Véget ért a Tiszta Tisza Túra, melyet 2003. június 20-27. között rendezett az E-misszió Egyesület. A Tiszabecstől Tokajig tartó, szemétszedéssel és szemléletformálással egybekötött vízitúra a vártnál nagyobb "eredménnyel" járt, de így sem tudták az aktivisták, az együtt érzők és a munkatársak megtisztítani a Tiszát és annak partjait.

Számokban mérve a hulladékgyűjtés eredményét: egy hét leforgása alatt a több mint 200 zsák telt meg, ami 1500 kg-ot és majd 11m3-t jelentett.

A szemét java pillepalackból ált, melyből jóval több mint 2000 példány került "horogra". Megdöbbenve tapasztaltuk hogy azok az emberek hagyják maguk után 70 %-ban a szemetet, akik a legtöbbet élvezik annak gyümölcsét, akik mindennapi kapcsolatban vannak vele, akik talán a legtöbbet tehetnének a folyóért, hisz gyakran a megélhetésük függ tőle. Ezek az emberek pedig a horgászok és a halászok.

Jövőbeni terveink közt szerepel hogy megkeressük a tisza-menti horgászegyesületeket, felhívjuk figyelmüket az észlelt problémákra és kiadványokkal látjuk el őket.

Szeretnénk hosszútávon szervezni egy országos majd egy nemzetközi Tiszta Túrát, mert bizony a palackok " címkéjüket vizsgálgatva " sokszor szomszédos országainkból származtak. Ott is lenne mit formálni a szemléleten.