Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Csige Anikó

Sajnos nálunk kisebb volt a lelkesedés a tavalyinál. Ennek szerintem az egyik oka, hogy jóval kevesebb volt rá az idő, a másik pedig, hogy az amúgy is kevesebb idő nagy részében az illegális lerakókat hó fedte. Pedig az idén a tavalyinál nagyobb feneket kerítettünk a meghirdetésnek is, több sajtótájékoztatót tartottunk, levélben kerestük több ízben is iskolákat. A hulladékos témában való médiaszerepléseink alkalmával mindig újra és újra elhangzott a Tájsebészet Kampányban való részvételre való buzdítás. Hátha jövőre...

A végeredmény:

"ZIZIK" Tájszépítő Galeri - Nagykálló
2. Kukabúvárok - öntevékeny iskolai csoport - Mátészalka
3. Szemétfalók - Hunyadi Mátyás Ált. Isk. - Nyíregyháza

***

Takarítási akciók Nyíregyházán


Az E-Misszió Egyesület, a Tavaszi Nagytakarításhoz kapcsolódva április 26-án két akciót is szervezett, amelyek célja az volt, hogy Nyíregyháza néhány kritikus környezeti állapotban lévő területéről eltüntessék az illegális lerakókat.

Nagytakarítás a TESCO és a Praktiker környékén: Akik jártak a Nyíregyházi TESCO környékén mostanában, azoknak feltűnhetett, hogy a bevásárlóközpont melletti nagy füves területről eltűntek a környezetet annyira elcsúfító nylonzacskók. Mindenkinek "szúrta a szemét a szemét" és a Móra Ferenc Általános iskola tanulói (kb. 150 gyerek) voltak azok, akik a tettek mezejére lépve egyesületünk koordinálásával összeszedték a szemetet. Eltakarították az oda nem illő kb. 10 m3 hulladékot, amiben volt mindenféle dolog, de leginkább " míly meglepő - TESCO-s reklámtáska és TESCO-s blokk A másik helyszín a Praktiker és a Hunyadi Általános Iskola közötti zöld terület volt, ahol a Hunyadi iskola diákjai (kb. 80 gyerek) szorgoskodtak és 5 m3 szemetet szedtek össze. Mindkét helyszínről a Városüzemeltetési Kht. munkatársai szállították el a hulladékkal teli zsákokat az orosi hulladéklerakóra.

Az akció napján a szokásos lakossági veszélyeshulladék-gyűjtésünket is megtartottuk a város 7 pontján. "Eredmények": összesen 1935 kg hulladék, amiből 800 kg akkumulátor, 500 l fáradt olaj, 30 kg olajos hulladék, 150 l sütőolaj, 250 kg festékes hulladék, 50 kg növényvédőszer maradvány, 120 kg gyógyszer, 30 kg szárazelem, 5 kg fénycső.