Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Heves, Nógrád megyék

Év: 
2003
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Füzér Zsolt (Hatvani Környezetvédelmi Egyesület)

Takarítási akciók a hatvani kistérségben

Április 5-én, Boldogon hatalmas takarítási kampány volt a Boldogi Tájsebészek szervezésében. Még az Önkormányzati testület is derékig állt a vízben és a szemétben. (Ez szó szerint így volt, mert egy holtágat takarítottak ki.) De a legérdekesebb az, hogy a Kisebbségi Önkormányzat(!) is részt vett a szervezésben, sőt a takarítási akción a romák kitakarították a saját területüket! Rajtuk kívül a helyi vadásztársaság is részt vett a lerakók feltárásában. 13-án nyitották meg a Tájsebészet-kiállítást a Művelődési Házban, ahol az 5-i rendezvény fényképei, rajzok, plasztikák voltak megtekinthetők. Ugyanaz nap négy településen egy időben voltak felszámolási akciók. Hatvan, Heréd, Ecséd és Rózsaszentmárton vett részt a megmozduláson. Az eredmény: több mint 400 résztvevő, több mint 60 m3 szemét összegyűjtése és 5 illegális lerakó feltakarítása. (Boldogon 5-én 25 lerakót térképeztek fel és 11-et fel is számoltak. Ott 100 fő vett részt a ?buliban?) 13-án több, mint 70 000 Ft értékben sorsoltak ki ajándékokat a résztvevőknek, illetve adtak át ajándékot a legaktívabbaknak. A négy faluban a polgármesterek és a testületek is aktívan részt vettek a szervezésben és a kivitelezésben. Rózsaszentmártonban a vendégek (Privigyei Csaba (HuMuSz), Lantos Csaba (KvVm), és jómagam, plusz a helyi média és a település vezetői vaddisznó pörkölttel és jófajta vörös borral ?múlattuk? az időt.

Sarudi nagytakarítás és Boldogi KukaBúvár Karnevál

Április 25-én Sarudon és Boldogon volt Tájsebészet program. Sarudon 150 gyermek és 15-20 felnőtt takarított és hordta az illegálisan lerakott hulladékot a szeméttelepre. Az akcióban az iskolán kívül (igazgatóstul, tantestületestül) a Polgármesteri Hivatal is részt vett. Délután vetélkedő volt a gyerekeknek. A feltárt lerakók és a szemét mennyisége miatt az iskola vezetése és a Polgármesteri Hivatal is úgy döntött, hogy az idén még lesz egy-két ilyen nap.

Délután Boldogon KukaBúvár Karnevált szervezett az iskola és a Polgármesteri Hivatal vezetésével a falu összes civil szervezete (Hagyományőrző lovasok, vadászok, horgászok, Kisebbségi Önkormányzat(!), stb) A Karnevál az egész falun végigvonult, nagy csinnadrattával. (Több mint 450 fő, ebből 350 gyerek.) Az iskola tornatermében minden osztály külön szemetes produkciót mutatott be. Minden művészeti ág képviseltette magát: rap rigmusok, népdal átköltés, versek, kis jelenetek. Az iskola Diákönkormányzata által összeállított petíciót is ezen alkalommal adták át a Polgármester asszonynak. Boldogon még lesz néhány alkalommal lerakó felszámolás.

Regionális Díjátadó Ünnepség Hatvanban

A regionális eredményhirdetésre és díjátadásra május 24-én került sor a Hatvani Alkotótáborban. Összesen 16 csapatot jutalmaztunk (egy késve beérkezett pályázattal együtt). A fődíj egy kenutúra volt, emellett sátrak, hálózsákok, könyvek, videók, újságok, szárazelemgyűjtők, madáretetők, fáklyák, polifoamok, sárkányrepülés és más apróságok kerültek kiosztásra a díjazottak között. Mi nem a hagyományos módon bíráltuk a pályázatokat, hanem kategóriákat hoztunk létre. Különdíjjal jutalmaztuk a Rózsaszentmártoni Polgármesteri Hivatal aktvitását és eredményes munkáját. A csoportok összesen 165 illegális hulladéklerakót derítettek fel a két megyében, és ebből 78-at sikerült felszámolni.

A díjátadó ünnepségen valamennyi csapat részt vett, többen műsort is adtak, majd egy jó hangulatú gulyáspartival zártuk a rendezvényt. Az eredmények:

KÜLÖNDÍJ:
Polgármesteri Hivatal - Rózsaszentmárton

I. kategória:
Boldogi tájsebészek ? Boldog

II. kategória:
Zöldszivesek és Faluvédő Egyesület közösbe fogott pályázata ? Novaj
Gyurgyalag csoport ? Ecséd
Vándorbékák ? Gyöngyöshalász

III. kategória:
ÁMK Móra Ferenc Ált. Iskola ? Mátraterenye
Nagyrédei hagyományőrzők ? Nagyréde
Bajza József Általános Iskola ? Szücsi