Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Szobi háza táján

Év: 
2002
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
ifj. Simó József

A téli KukaBúvárból már értesülhettünk az új, visszaváltható üvegben kapható Szobi gyümölcslevek megjelenésérõl. Újabb hír: a gyár belföldi kereslet hiányára hivatkozva 100%-os almalevet már csak kivitelre termel. Helyette azonban új ízként megjelent a vérnarancs-nektár. Szintén bejelenteni való, hogy "nagy örömünkre" az említett Golden Valley termékcsalád gyümölcslevei a "népszerû" Tetra Pak csomagolásban is kaphatók.

 

 

Sokunkat elkapott a hév, és azt gondoltuk, hogy ezután már víz helyett is gyümölcslevet fogunk inni. Ha egy ilyen terméket is kínáló üzlet mellett vitt el utunk, lelkesen betértünk, hogy néhány üveg megvásárlásával tegyünk valamit környezetünkért. Aztán egy napon már egy egész rekesz kellett. Elõttem, utánam "szemetes" kocsi. Valóban jó érzés volt. A pénztárnál aztán megállt a tudomány. -- Juci, mennyi a rekesz? -- Fogalmam sincs, ilyet még nem próbált meg senki kivinni.

Aztán tegnap megérkezett hozzánk. Öt rekesz, 100% narancs. Mert a lelkesedés tovább vitt.

Sikerült kinyomozni a budapesti terjesztõ, illetve a nagykereskedelem elérhetõségeit, ahonnan aztán meg is rendeltük az öt rekeszt, lévén ilyen tétel rendelése mellett áll az ingyenes kiszállítás. Narancs, mert akármennyire is üveges, ha van választási lehetõségem, és csak 10-20 forintokon múlik, akkor próbálom mellõzni a különbözõ aromákat, antioxidánsokat és stabilizátorokat, melyek valamelyikét sajnos a narancson és az almán kívül valamennyi szobi gyümölcslé tartalmazza. Ám miután az almát kivonták a forgalomból, maradt a narancs. És 100%, mert - törekedjünk a tökéletesre! (Ha valaki nem bírná a "töményet", vizes hígítással tetszõleges gyümölcstartalmat érhet el.)

Amióta felfedeztük, igyekszünk minél több embernek megmutatni. Vendégségben, ajándékba, vagy ha éppen hozzánk jönnek. És ilyenkor kicsit mesélünk is róla, hogy ez miért jobb, mint testvére, "aki" szegény Tetra Pak dobozba került. Úgy tûnik, hogy a környéken vagy éppen távolabb lakó barátok, ismerõsök körében sikerül találni egy olyan kört, aki örül, és él is az új lehetõséggel.

Próbálok rájönni, hogy mitõl van bennünk ez a nagy lendület. Arra jutottam, hogy ezt mi, fiatalabb generáció, sokkal inkább születésként, vagy új felfedezésként éljük meg. Aztán a befõttes polcra tekintve megértem az idõsebbeket is. Több mint két polcon sorakoznak azok az 1 literes (hajdan visszaváltható) üvegek, amelyekbe régen bolti gyümölcslevek, ma minden évben 100%-os, házi készítésû paradicsomlé, vagy szintén hasonló eljárással készített szörpök és gyümölcslevek kerülnek. Valahol ez lehet a lényeg.