Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezet- és természetvédelmi kötelezettségvállalásaim

Medgyessy Péter ígéretei a választások elõtt
Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Medgyessy Péter * az Országos Településrendezési és Építési Követelményekrõl szóló 253/1997. számú kormányrendelet -- a szerk.

Szaván fogjuk!

A Medgyessy-kormány vállalja, hogy elsõbbséget biztosít az olyan politikának, amely nem veszélyezteti a lakosság egészségét és természetes környezetét, a természeti értékeket. Törekszik arra, hogy a társadalmi-gazdasági igényeket úgy elégítse ki, hogy a megújuló erõforrásokat lassabb ütemben használja fel, mint az újratermelõdésükhöz szükséges idõ, és biztosítja a nem megújuló erõforrások helyettesítését.

A Nemzeti Közép Kormánya 2002. és 2006. között elõrelép az ökoszociális piacgazdaság, a fenntartható fejlõdés megteremtése felé. Az eddiginél jóval nagyobb mértékben támogatja mindazokat a nem anyag- és energiaigényes tevékenységeket, amelyek elõsegítik a természeti erõforrások megõrzését és a nagyobb szennyezõdések elkerülését, valamint a társadalom fejlõdését és az egyes emberek jól-létét is: az oktatást, a mûvelõdést, a mûvészeteket, az egészségügyet, a tudományos kutatást és az emberek boldogulását segítõ társadalmi érintkezések különbözõ formáit.

Kormányom politikája elõsegíti, hogy a magyar gazdaság alkalmazkodjon a világban végbemenõ azon folyamathoz, amely az alkotó emberi munkát helyezi elõtérbe a magas nyersanyag- és energiatartalmú termeléssel szemben. Ösztönzi Magyarországon olyan tudásalapú társadalom létrejöttét, amely a nemzetgazdaság és a környezetvédelem értékeit egyaránt szolgálja.

1. Csak olyan új törvény, kormány- és miniszteri rendelet, valamint kormányhatározat kerül elfogadásra, amely nem csökkenti a környezet-, természet- és egészségvédelem, továbbá az oktatási, kulturális, egészségügyi és szociális ellátás jogszabályokkal biztosított szintjét, kivéve, ha ez más alapjog vagy alkotmányos érték érvényesítéséhez elkerülhetetlen. A védelmi, illetve ellátási szint csökkentésének mértéke az elérni kívánt célhoz képest ekkor sem lehet aránytalan. Mindez a költségvetési és adótörvényekre is vonatkozik.

2. Nyitott jogalkotást valósítunk meg. A tervezett új törvények, kormány- és miniszteri rendeletek felsorolását, továbbá az elõzetes koncepciókat a lehetõ legkorábbi idõpontban hozzáférhetõvé tesszük. Az országgyûlésnek és a kormánynak az állami költségvetésre és az adótörvényekre vonatkozó vagy azokat lényegesen befolyásoló döntéseinek minden esetben részletes társadalmi, gazdasági és környezeti hatásvizsgálat, rövid, közép- és hosszú távra érvényes összehasonlító, továbbá költség-haszon elemzés képezi az alapját. A döntéseket széles körû társadalmi vita elõzi meg.

3. A gyakorlatban is megvalósulnak a környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésrõl, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történõ részvételérõl és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról szóló Aarhusi Egyezmény elõírásai.

4. Áttekintjük, szükség szerint módosítjuk azokat a meglévõ szabályokat, amelyek a környezetvédelmi ügyek elbírálásának szakszerûségét, hatékonyságát, s megfelelõ idõben történõ elbírálását eredményezik.

5. A területfejlesztési és településrendezési tervek és programok megalkotása, továbbá végrehajtása a környezet- és természetvédelmi szempontok figyelembevételével, a társadalmi és gazdasági partnerek bevonásával történik.

6. 2003. június 30-ig elkészítjük az adófizetõk pénzébõl a környezetszennyezõ tevékenységek támogatásának mértékét tartalmazó kimutatást, amelyet a csökkentés megvalósítása érdekében társadalmi vitára bocsátunk.

7. Az Európai Unió Fenntartható Fejlõdés Stratégiájának figyelembevételével 2004. december 31-ig a Medgyessy-kormány elkészíti Magyarország Fenntartható Fejlõdés Stratégiáját.

8. A Környezetvédelmi Minisztérium önállóságát garantálva tisztázzuk a tárcaközi feladat- és hatásköri átfedéseket.

9. A meglévõ nemzeti vagyon megõrzése és felújítása elsõbbsége mellett támogatjuk a fejlesztések elsõdlegesen rozsdaövezetben történõ végrehajtását, az önkormányzatokat és a gazdálkodókat a szabályozórendszer átalakításával erre ösztönözzük is.

10. Kezdeményezzük az OTÉK* módosítását a környezeti szempontok figyelembevétele érdekében.

11. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy az új állami beruházások ne rontsák a természeti és épített környezet állapotát.

12. Kormányom fokozott figyelmet fordít a zöld területek megóvására, a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, továbbá kijelentem, hogy újabb vízlépcsõ építését nem támogatjuk.

13. Mindezek megvalósításában jelentõsen támaszkodunk az Országos Környezetvédelmi Tanács véleményére, iránymutató állásfoglalására, kezdeményezéseire.