Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
2002
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Pencz Levente összeállítása

Felmentve

 


A bíróság elsõ fokú ítélete szerint a lõrinci erõmû pernyehányóján nem helyeztek el jogellenesen környezetre veszélyes hulladékokat. Többször beszámoltunk a több éve húzódó ügyrõl, melyben az ügyészség megkérdõjelezte a pernyehányón folyó rekultivációs tevékenységet, melyet a budapesti Hunviron Kft. végzett. Veszélyes hulladék elhelyezésével kapcsolatban merültek fel aggályok velük szemben. A bíróság jelen ítélete nem jogerõs, a döntést az ügyészség megfellebbezte.

Egymillió m3 szemét évente

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 162 települése csatlakozna egy létesítendõ megyei települési szilárd hulladékgazdálkodási rendszerhez (8 nem, 51 pedig nem nyilatkozott). A megyében összesen 119 olyan szemétlerakóhely van, mely a minimális környezetvédelmi elõírásoknak sem felel meg. A tervezett rendszer három nagy gyûjtési körzetet alakítana ki Nyíregyháza, Kisvárda és Mátészalka központtal. Az értékesítés és hasznosítás szempontjából a nyíregyházi telep lenne a központ, ahol mûanyag-feldolgozással és üvegválogatással is foglalkoznának. A beruházás több mint 15 milliárd forintba kerül.

Környezetbarát tisztító

Átalakítják a '80-as években épült Komló mecsekjánosi szennyvíztelepét. Egy világszínvonalú német cég olyan technológiát épít be, amely a szennyvíziszap illetve a szerves hulladék feldolgozásával hõ- és villamos energiát termel, így önfenntartóvá teszi az eddigi energiapazarló telepet. Az üzem referenciaként is szolgál majd a dél-dunántúli hulladékgazdálkodási projekt továbbfejlesztésénél.

Tetra Pak - számokban

A 2000-ben legyártott 1,25 milliárd dobozos termelést tavaly 150 millió dobozzal növelték, az idén 10%-os bõvítés a cél. A magyarországi termelésben a külföldi és a belföldi értékesítés aránya 65-35%-ra változott (50-50%-ról) az export javára. A kivitel nõtt Oroszország és Lengyelország felé, illetve jelentõs exportpiacot jelent Szlovákia, ahol a svéd anyavállalat ottani gyáregységét 2000-ben záratta be. A Tetra Pak "környezetileg is nevel": pályázatot írt ki önkormányzatok környezetvédelmi programjának elkészítésére, valamint egy gyermekeknek szóló oktató CD kifejlesztésére 2-2 millió forint vissza nem térítendõ támogatással.

Új OHT


Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT) célkitûzése szerint 2009-ben már csak a környezetvédelmi elõírásoknak megfelelõ lerakók mûködhetnek hazánkban. Erre az idõpontra a keletkezõ hulladék mennyisége - a nagyobb termelési volumen ellenére - nem haladhatja meg a 2000. évi szintet. A lerakott települési hulladékban 2007-ig 50%-ra, 2014-ig 35%-ra kell csökkenteni a biológiailag lebomló anyagok arányát. További cél, hogy 2009-ig az anyagában vagy energetikai célra történõ hasznosítás elérje legalább az 50%-ot. A csomagolási hulladékoknál ezt az 50%-os hasznosítási arányt már 2005-ig el kell érni.

Föld Napja

Április 22-én más szervezetekkel (Ökoszolgálat, Energia Klub, Tilos Rádió, Colors Magazin, DNS Group) együtt nagy sikerû rendezvényen vettünk részt a Trafó-Mûvészetek Házában. A játékos feladványok, érdekes elõadások, tánc és zene mellett papír és elem is gyûjtésre került. A 221 kg papírért a MÉH-ben 1105 Ft-ot kapott a szervezõ!

Elõzõ nap, vasárnap immár harmadszor vettünk részt a Mély Mosoly Alapítvány által szervezett normafai erdõtakarításon. A fiatalokból és idõsekbõl álló lelkes tisztogatók idén közel kétszázan voltak, többen, mint tavaly. Bár egy kisebb területen, de ugyanannyi - háromszáz zsáknyi - szemetet gyûjtöttünk össze. Sajnos, a közelben lakók ismét raktak le szemetet, amit nem tudunk megakadályozni -- mondja Zsolnay Kriszta, szervezõ. A résztvevõket este a közeli réten a Gandhi étterem látta vendégül egy tál ételre.

neTVzz!


- szólt a Csillagjáró Iskolalapítvány felhívása tavasszal számos óriásplakátról. Az évek óta létezõ nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva március 18-24. között országos neTVzz hetet hirdettek "Tv kikapcs. élet bekapcs." jeligével. Remélik, hogy aki a nemtévézést választotta, kellemesen töltötte a "kikapcsolódást", mi több, felnõttek és gyerekek ezrei fedezték fel a Tv-n túli élet szépségeit, értékeit. Részletek a honlapon: www.netvzz.hu.

A vásárló visszavág


Öt Replay TV digitális videomagnó-tulajdonos az Electronic Frontier Foundation polgárjogi szervezet támogatásával polgári pert indított huszonhét hollywoodi filmstúdió ellen. (A készülék lehetõvé teszi a reklámok kiküszöbölését.) Céljuk, hogy a bíróság mondja ki: joguk van a nekik tetszõ mûsorokat rögzíteni és joguk van átugrani a reklámokat. Keresetük lényege, hogy a bíróság állapítsa meg: a stúdiók - köztük a Disney, a Time Warner, az NBC - rosszhiszemûen állítják azt, hogy a Sonicblue készülékeinek használata szerzõi jogokat sért.


 

"Nácik!"