Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Termékdíj nélkül

Év: 
2001
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Bödecs Barnabás

Mégsem lesz termékdíja az információs papíroknak 2002-tõl. A bevezetésére vonatkozó elõterjesztést még télen tárgyalta meg a Kormány, ám a törvényhozási torlódás miatt a törvény megtárgyalására és elfogadására a tavaszi ülésszakban már nem kerülhetett sor. Egy szeptember eleji kormánydöntés szerint pedig már nem is kerülhet elõterjesztésre a javaslat, új termékdíjfajta csak a higítók és oldószerek termékdíja lesz.

 

Az információs papírok termékdíjának bevezetésével "fenyegetett" reklám és kiadói szakma pedig már felkészülten várta az eseményt. Ismerünk olyan kiadóvállalatot, amely a termékdíj alóli mentesség megszerzése érdekében már felvette a kapcsolatot a papírgyûjtésben érdekelt vállalatokkal, a helyi zöld szervezetekkel, a HuMuSz-szal. Speciálisan újságpapírra szervezett gyûjtõakciók, iskolai gyûjtések kezdeményezését, propagandáját és támogatását tervezték.

Az elõterjesztés elmaradásának azonnali következménye az eddigi tervek irattározása lett. A HuMuSz-t felkeresõ egyik kiadóvállalat vezetõje nem is titkolta, hogy a környezet védelme érdekében (papírgyûjtésre) egy fillért sem fognak áldozni addig, amíg ezt az állam, a gazdasági szabályozók el nem várják tõlük. Valószínûleg nem áll messze a valóságtól, ha feltételezzük, hogy az elõterjesztés megváltoztatásához a választások rohamosan közeledõ idõpontja is hozzájárult. A termékdíj pedig a politikai sajtótermékek kiadóit is terhelte volna.