Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gumiabroncshulladék-feldolgozás

Ózdi tervek
Év: 
2001
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Demeter Zoltán

A német Schlimpert Gmbh leányvállalatot, illetve kisebb céget hoz majd létre Magyarországon. A beruházás tervezett helyszíne Ózd Sajóvárkony nevû városrésze melletti közmûvesített önkormányzati terület, ahol a General Electric új üzeme is létesült. Németországban Greifswaldban mûködik hasonló üzem, de terveznek egyet Dortmund és egy másikat Zwickau mellett. A beruházás értéke egy üzem esetén 43 millió DM.

 

A technológia folyamatos üzemelést igényel, így egy évben minimum 300 nap (24 órás) mûködésre van szükség. Esetleges leállás esetén 2-3 hét az újraindulás idõtartama.

A feldolgozás során a gumiabroncsoktól külön választják a fémszálakat, majd a gumit granulálják és 700-800 fok C-ra hevítik. Itt olaj és szén keletkezik. Az aktív szenet szûrõberendezések hasznosítják; Magyarországon pl. a gyulai szennyvíztelepen. Különbözõ hõfokokon, különbözõ minõségû olajok keletkeznek. Így, teljesítménytõl függõen, finomítva, többféle dízelmotorban hasznosulnak. Magyarországon benzinkutakkal és mezõgazdasági szövetkezetekkel kívánnak szerzõdést kötni az átvételre.

A beszállítás kamionokkal történne, kb. 6-10 jármû érkezne naponta a telephelyre.

Schlimpert úr csodálkozott, hogy Magyarországon nincs szervezett gumiabroncs átvétel, hiszen Németországban a leadásért fizetni kell, ami fedezi a feldolgozás egyes költségeit (szállítás, vágóberendezések utóélezése). A termékdíj és a ráépülõ pályázati rendszer kicsit idegen volt számára.