Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Pályáztunk

Év: 
1999
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Kalas György

Tisztelt Olvasó!
Reklámjog, etikus fogyasztás, háztartás és környezet, génmanipuláció, sugárzások élettani hatása, élelmiszer-adalékok és gyermekjátékok problémái, egészséges életmód, termékjelzések, fogyasztók tisztességtelen befolyásolása. Ugye, ismerõs? Szerintünk a fogyasztóvédelem ez IS! Ez a melléklet ezekrõl fog szólni, mert a hivatalos fogyasztóvédelem még nem nagyon ismerte fel ezek jelentõségét.

 

Nekünk (társadalmi környezetvédõknek) az a rögeszménk, hogy a jó környezet helyes fogyasztói döntéseket feltételez. Ehhez viszont a fogyasztóknak a megfelelõ piaci rálátásra, széles körû termék-információkra és az alapvetõ ökológiai összefüggések ismeretére van szükségük. Vagyis a már régen nem egyenrangú, sokszor inkább kiszolgáltatott fogyasztót "helyzetbe kell hozni". Méghozzá idõben (megelõzés), hogy még a vásárlói-beruházási döntései elõtt védekezhessen illetve számolhasson azok egészségvédelmi, ökológiai következményeivel (is). Ezt persze a fogyasztók közül ma még sokan nem értik - a "másik" oldalon pedig sokan nem akarják. Pedig a hatékony belsõ piacnak alapvetõ érdeke lenne, hogy az abban játszott meghatározó szerepét a fogyasztó elhiggye és komolyan vegye (vehesse).

Volt nemrég a Gazdasági Minisztériumnak egy, a társadalmi fogyasztóvédelmi szervezetek részére kiírt furcsa pályázata. Nem becsüljük túl saját jelentõségünket, tudjuk, ki van még rajtunk kívül ezen a placcon. Nem vitás: nagyon fontos dolog a szavatosság, a jótállás, hogy az idõ elõtt kilyukadt cipõket visszacseréljék, hogy megbüntessék a fogyasztókat károsító kereskedõket, iparosokat - de a modern fogyasztóvédelemnek szerves részei azok a témák is, ahol mi végzünk úttörõ munkát. Nos, szóval pályáztunk. Nem kunyiztunk, cserét kértünk: pénzért a munkánkat ajánlottuk. Hiába. Valamilyen bizottság, valaki javaslatára, valamilyen okból lenullázott minket. Talántán a nevünkben van a hiba. Hulladék. munka. Szövetség.Errefelé, mostanság nem ezek a legnépszerûbb szavak. Talán ha Rózsaszín Holdsugár Közalapítvány lennénk.

Nem sértõdtünk meg, csináljuk tovább. Több mint tíz éve dolgozunk és figyelünk. Miközben "odafenn" osztozkodnak, szerveznek és átszerveznek, minisztériumi nagyságok jönnek-mennek; mi maradunk, ahol voltunk: közel az élethez - távol a hatalomtól. Minket leváltani nem lehet és tudjuk, hogy az idõ nekünk dolgozik. Végülis mindegy. Lendületbõl, lazán összeállítottuk ezt a mellékletet. A munkánkról szól, Önöknek, bizonyságul - és szokás szerint várjuk az Önök visszajelzéseit.