Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Állásfoglalás a távközlési törvényrõl

A környezetvédõ társadalmi szervezetek álláspontja a távközlési törvény (Tt.) módosításáról.
Év: 
1999
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Budapest, 1999. július

A távközlési törvényt módosításáról szóló 1999. évi LXVI. törvény 7. §-a megítélésünk szerint sérti a -- Magyar Köztársaságban mindenkit megilletõ - tulajdonhoz való, illetve egészséges környezethez való alkotmányos jogokat.

A hatalmi eszközökkel biztosított szolgalmi, használati, stb. jogok érdemben döntik el a bázisállomások elhelyezését, hiszen a fenti hiányosságok -- a mai jogszabályi körülmények között - már a késõbbi (telepítést engedélyezõ) eljárásokban sem orvosolhatók.

Az államnak jogi eszközeivel nem szabadna lehetõvé tenni azt, hogy a telepítés helyszíne egy olyan elõzetes államigazgatási eljárásban dõljön el:

  • ahol alanyi oldalon a sugárzásnak kitett hatásterület polgárai eleve kirekesztettek,
  • amely döntésében csak az (állítólagos) közérdek meglétét és a jogszabályi feltételek fennállását mérlegeli,
  • amely nem ismeri a jelenlegi háttérsugárzási szintet, a jövõbeni elhelyezésre kerülõ sugárzók mûszaki és sugárterhelési adatait (egy antennatartó toronyra vagy állványra a szolgáltató további engedély nélkül újabb sugárzókat szerelhet majd fel),
  • ahol nem vizsgálják a hatásterületen élõ lakosság összetételét, veszélyeztetettségét és az ott található védendõ intézményeket (kórházak, óvodák, iskolák, szociális otthonok).

És mindezt "közérdekre" való alaptalan hivatkozással, olyan jogi környezetben:

  • mikor az állam nem alkotta meg a sugárzó létesítmények telepítésének (hatósági engedélyezésének) korszerû jogszabályi hátterét,
  • mikor az ÁNTSz-hez rendelt hatósági feladatok gyakorlásának feltételeit nem biztosítja,
  • mikor elmulasztotta a független szakértõi mérõ- és intézményi rendszerek kiépítését.

Az 1800 MHz-es frekvenciára megkötött koncesszióval az állam most több mint 70 milliárd Ft bevételhez jutott. A lakosság érdekeit képviselve -- az engedélyezési eljárásról szóló modern szabályozás mellett - követeljük, hogy a befolyt pénzbõl:

  • Tegyék lehetõvé, hogy az ÁNTSz önállóan, szakértõ módon el tudja látni a sugárügyi hatósági feladatait.
  • Fokozottan támogassák a nem ionizáló sugárzások élettani (lehetséges egészségkárosító) hatásainak kutatását. Az OSSKI helyett (mellett) hozzanak létre egy olyan független szakértõi intézetet, amely nem lekötelezettje a telefontársaságoknak.
  • Hozzanak létre külön alapot a sugárzó létesítmények által okozott (bizonyítható) egészségkárosodottak és értékcsökkentek garantált kártalanítása érdekében.

    Tovább