Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

AB-határozat a szemétdíj ügyében

Év: 
1999
Szám: 
Nyár
Szerző: 
Kalas, Reflex, HuMuSz vagy amit akartok

Felhívjuk mindenki figyelmét az Alkotmánybíróság 52/1998 /XI.27./ AB sz. határozatára, amelyben a HuMuSz-nak is jelentõs része van.

A határozat alkotmányellenesnek minõsíti a gyõri önkormányzat "Szilárd hulladékok kezelésével" (a szemétdíjjal) kapcsolatos rendeletének lényegét. Vagyis azt, hogy az önkormányzati rendelet a szemétdíjat (bocs) nem a polgár (bocs) tényleges szemétkibocsátásához és az elszállított mennyiséghez igazodóan, hanem a lakóhelyiségek száma alapján állapítja meg. Az AB megállapította ezen passzus alkotmányellenességét és a hatályon kívül helyezése mellett kötelezte az önkormányzatot, hogy január 1-ig az új szabályozást megalkossa.

A Közlöny ez után következõ (53/1998 ill. 55/1998 sz.) AB sz. határozatai is a fenti témával foglalkoznak, csak Veszprém illetve Pécs városok vonatkozásában. A fenti kötelezésre tekintettel (és a REFLEX rugdosására) a gyõri önkormányzat tehát kénytelen volt megállapítani a "mennyiségarányos szemétdíj" elsõ (primitív) változatát. Kénytelenek kikérdezni a lakosságot és ezentúl a ténylegesen kért mennyiséghez (liter/Ft) illetve a kért heti ürítések számához igazítani a díjat.

Mitnemondjak, a szolgáltató cég nem lát a pipától és ahol csak tud, betart a lakosságnak (elsõsorban a lakótelepiekkel nem jut dûlõre).

Mindezt azért írom le, mert az ország legtöbb településén továbbra is a helyiségenként számolt szemétdíjrendszer mûködik, ami egyrészt igazságtalan, másrészt környezetvédelmi szempontból is gennyes. Errõl ugyebár most kiderült végre, hogy alkotmányjogilag is tarthatatlan. Való igaz, hogy a mennyiségarányos szemétdíjnak megvan az a veszélye, hogy nõ a vadlerakók száma (fujjj!), nekünk azonban az elõnyökre kell koncentrálni. Arra, hogy a polgárt (bocs) érdekeltté tegyük a hulladékcsökkentésben. Tehát ezután talán meghallgatja a megelõzési tanácsainkat, az önkormányzatokat pedig rászoríthatjuk, hogy teremtse meg a szelektív gyûjtés feltételeit.

A feladatotok tehát az lenne, hogy a fenti számú AB határozatot idézve beadványokkal ostromoljátok a helyi önkormányzatokat. A választásuk: vagy õk is változtatnak az eddigi kényelmes és igazságtalan szemétdíjon, vagy a szervezetetek az Alkotmánybírósághoz fordul (persze elõtte nem árt megismerni a helyi szemétdíjrendszert)...

Az aktivitásotokat illetõen illúzióim nincsenek. De ígerem, ha legalább öt érdemi visszajelzést kapok a fenti témában, akkor írok nektek egy mintairatot, amit be tudtok adni. Egyébként javasoljátok, hogy a hulladékos ügyintézõ tanulmányozza buzgón a fenti AB határozatot. Ha pedig a részletek (a jelenlegi gyõri szabályozás) érdekli, akkor hívja fel a gyõri Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodáján a Tamás Zoltán nevû ügyintézõt. Telefon: 96/500-100 Nos, akkor hát mi lesz?

Hozzászólás

Szépséges székesfõvárosunk pedig a litert alkalmazza mértékegységként, de nem a ténylegesen elszállított mennyiség literét, hanem a BIRTOKOLT szemetes kukákét.

Ami a környezeti hatást illeti, nehezen leírható: A közös képviselõk mindenütt a pincében ásták el jobb napokra a ténylegesen meglévõ kukák egyikét, meghamisítva a bevallásokat.

A lakosok még a szokott HELYRE öntik a szemetet: amíg fér, addig a kukáBA, azután a kukáRA, majd ha már ez sem megy, a kuka KÖRNYÉKÉRE.

A továbbiakat nem tudom:

  • borravalóért elviszik a szolgáltató EMBEREI (meglopva a cégüket)
  • a közös képv. hajnalban kesztyût és gumicsizmát ölt és kukába tapossa
  • szétturkálják az erre rászorulók
  • begyûjti éjjel titokban a KöM

Jánossy András