Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

koktél

Év: 
1998
Szám: 
Tél
Szerző: 
fordította: Indián

A Mattel, a világ legnagyobb játékgyártó cége bejelentette, hogy 1999-tõl a három év alatti gyerekek számára szánt rágókából kivonja a ftalátot. A Greenpeace örömmel fogadta a hírt, de emellett a PVC teljes betiltását is szükségesnek tartják. A szervezet szerint a Mattel megtette az elsõ lépést, de ha igazán fontos számára az ügy, akkor PVC-mentes technológiára kellene áttérnie, ahogy azt más játékgyártó cégek - pl. a Lego - is teszik. Az USA-ban 1986-tól a DEHP nevû ftalátot a mai napig is a DINP-pel helyettesítik.

A fejlõdõ országokban végzi a veszélyes hulladék
A fejlõdõ országokban végzi a veszélyes hulladék

Greenpeace aktivisták gátat építettek a Kishon folyón, hogy jelképesen megakadályozzák a Földközi tengerbe ömlõ mérgezõ anyagok áramlását, amelyek elsõsorban a környezõ vegyi gyárakból származnak. A Greenpeace 1994-95-ös vizsgálatából kiderül, hogy különbözõ mérgezõ vegyületek (réz, cink, króm, kadmium és higany), kezeletlen városi szennyvíz és szerves vegyületek (szerves halogének) kerülnek a folyóba. A mozgalmárok transzparensén az "Óceán Boldog Éve" felirat volt olvasható angolul és héberül, utalván arra, hogy ezt az évet nevezték ki az Óceánok Évének.

A francia plutónium gyár, a COGEMA igazgatója beismerte, hogy a 100 millió frankos (17 millió dollár) munkálatok sem lesznek képesek teljesen felszámolni a gyár által a tengerbe engedett veszélyes radioaktív hulladék okozta problémákat. Terveik szerint homokzsákokból épített víz alatti fallal próbálják megakadályozni a radioaktív hulladék továbbterjedését, de a Greenpeace szerint az ötlet "abszurdnak" tûnik. A homokzsákokból épült falat a zöld szervezet aktivistái megvizsgálták és kiderült, hogy az említett "védõrendszer" csak egy hányaveti módon elhelyezett zsák sor, mely a szóban forgó terület határait jelzi. Az 1997 augusztusában a COGEMA által a tengerbe engedett mintegy 500 kg radioaktív hulladék csak a jéghegy csúcsa.

A Basel Action Network novemberben Barcelonaban tüntetést szervezett a veszélyes hulladékok fejlõdõ országokba történõ szállítása ellen. Az aktivisták felmásztak az Encounter Bay elnevezésû hajóra - melyet a tervek szerint három hónap múlva Ázsiába szállítanának végleges szétszerelésre - és ott transzparensekkel tiltakoztak. A zöldek szerint a lebontásra váró hajók mérgezõ anyagokat tartalmaznak, ezáltal a harmadik világba történõ szállításuk nem csak erkölcsileg helytelen, de a fennálló nemzetközi egyezmények megszegését is jelenti. A Greenpeace képviselõje úgy véli, hogy a hajók, amelyek a következõ 20 évben válnak használhatatlanná, különbözõ veszélyes anyagokat fognak tartalmazni (úgymint azbeszt, ólom, nehézfémek és PCB). Indiában a hajók szétbontása kézi módszerrel, védõfelszerelések nélkül történik.

A Greenpeace örömmel vette a francia állami tanácsnak, az ország legmagasabb adminisztratív bíróságának azon döntését, miszerint visszavonták a kormányzat által adott engedélyt a Novartis Bt. kukorica termesztésére. A Greenpeace azt akarja elérni, hogy a Franciaországban lévõ - körülbelül 1500 hektárnyi - Novartis génpancsolt kukorica ne kerülhessen az élelmiszerláncba. A tanács szerint a cég által adott információk közt nem szerepeltek a kukorica emberre gyakorolt hatásai, ez pedig mindenképp óvatosságra inti õket. A környezetvédõk tavaly februárban perelték be a francia kormányt a Novartis géntechnológiával kezelt kukorica termesztésének engedélyezése miatt. Emellett Németországban is panaszt emeltek a vállalat kukoricájában található három féle gén miatt.

A Greenpeace brazíliai tüntetésével a géntechnológiával kezelt szójabab veszélyeire hívta fel a lakosság figyelmét. A tüntetõk szójababnak öltözve transzparensekkel figyelmeztettek a szójabab veszélyeire. Egy másik akciójuk során a biológiai biztonságért felelõs bizottság tagjainak osztogattak szójakonzerveket. A bádogdobozokban levélke figyelmeztetett a Monsanto cég azon törekvésére, hogy az országba Roundup genetikailag kezelt szójababot telepítsenek és forgalmazzanak. A Greenpeace szerint Brazília - a világ egyik vezetõ szójabab termelõjeként - komoly veszélyben van, hiszen piaci szempontokból a Monsanto képviselõi erõs nyomást gyakorolnak rá.