Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Géntörvényünk is van

Ezt akarjátok?
Év: 
1998
Szám: 
Tavasz

 

Géntörvényünk is van

 

A tavaszi ülésszak legutolsó napján, oly sok más jogszabály között a magyar parlament elfogadta a géntechnológiáról szóló törvényt is. Ezzel másfél éves elkészítési folyamat zárult le - de vajon örülhetünk-e ennek?

A "géntörvény" szabályozni hivatott a génmanipulációval összefüggõ teljes területet, a génsebészeti úton létrehozott élõlények elõállításától, azok kibocsátásán és forgalmazásán keresztül a szállításig, be- és kivitelig. Nagy része egy engedélyezési eljárási folyamat és az ebben résztvevõ testületek felállításáról szól. Ugyanakkor rendelkezik a génmanipulált élõlényekbõl elõállított, vagy azokat tartalmazó élelmiszerek és tápok jelölésérõl is.

A törvény elfogadását heves bizottsági viták elõzték meg, amelyek során több, mint 80 módosító indítványról szavaztak a képviselõk. A kialakult végsõ változat legfõbb hiányosságai:

Ezt akarjátok?

  • Nem rendelkezik a különös veszélyeket magukban hordozó génmanipulált élõlények (pl. mikroorganizmusok, vadonélõ rokonfajokkal rendelkezõ növények) kibocsátásának általános tilalmáról. Az engedély kiadásáról a felállítandó géntechnológiai bizottság nagyrészt eseti alapon fog dönteni.
  • A "genetikai kár" fogalmát és egy ehhez kapcsolódó felelõsségbiztosítási rendszert bevezetõ módosítás többszöri változtatásuk után sajnos végül kimaradt a végsõ változatból.
  • A kísérleti célú, zárt rendszerû génmódosítások kikerültek a törvény hatálya alól, ezekre vonatkozóan még bejelentési kötelezettség sincs.

Sikerként könyvelhetõ el viszont, hogy a környezetvédõ szervezetek képviselõi (szám szerint négyen) is helyet kaptak a géntechnológiai bizottságban, valamint hogy a kiadott engedélyek dokumentációja közérdekû adat, és az államnak feladata a géntechnológia következményeinek megismertetése az iskolai és iskolán kívüli oktatás keretében.

A jogszabály csak jövõ év elején fog hatályba lépni, és addig még számos végrehajtási rendeletet is el kell készíteniük a különbözõ minisztériumoknak. A törvényerõre emelkedésig nincs is törvényes lehetõség az ilyen haszonnövények hazai termesztésére, mivel egy érvényes FM-rendelet értelmében génmanipulált fajták nem vehetõk fajtajegyzékbe, azaz nem vihetõk ki a szántóföldekre.

Persze ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ilyesmi nem is történik. A Global 2000 nevû osztrák szervezettõl kapott ijesztõ hírek szerint a Pioneer cég Ausztriában betiltott kukoricájával a magyar határszélen akar kísérletezni, méghozzá egy osztrák parasztgazda által birtokolt földterületen. Kérni fogjuk az ügy kivizsgálását a hatóságoknál, de ha a hír igaznak bizonyul - nos, mi más ez, ha nem az ökológiai gyarmatosítás legtisztább formája?

Ami a jövõt illeti, sok minden fog múlni az elkövetkezõ hónapok eseményein, a géntechnológiai bizottság összetételén és az elkészülõ rendeletek tartalmán. Ezért a mi feladataink sem értek véget - még mindig szívesen látjuk mindazok segítségét, akik szívügyüknek tekintik, hogy Magyarországot megkíméljék a genetikai szennyezéstõl!