Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mitől lesz kevesebb a szemét?

Év: 
1998
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szilágyi László

A hulladékkatasztrófát csak a hulladék csökkentésével lehet megúszni!

"Legtöbbször gödörbe szórják a szemetet" címmel jelent meg írás a Népszabadságban a közelmúltban. Ez szomorúan hangzik, de sajnos igaz. A környezetvédelmi tárca már 1995-ben "hulladékkatasztrófa-helyzetrõl" beszélt, de azóta nem történt érdemben semmi. A cikkben valóban sokkoló adatok olvashatók a magyar állapotokról, és egyelõre semmi kilátás arra, hogy kormányzati intézkedések megpróbálnák enyhíteni a környezetvédelmi gondokat.

Szelektív gyûjtés a Fõkefénél
Szelektív gyûjtés a Fõkefénél

Még mindig nincs hulladéktörvény, pedig már sokszor megígérték a tárca illetékesei, hogy lesz. Azzal is többször kecsegtettek, hogy széles társadalmi egyeztetés fogja megelõzni a törvény elfogadását, nemcsak a multi érdekcsoportok fognak beleszólni. Ez eddig elmaradt, talán majd a Pepó-adminisztráció.

A cikkben idézett Bese Erzsébet minisztériumi fõtanácsos régen a tárcánál van, de még egyszer sem tudott átfogó koncepciót felmutatni, leginkább csak olyan aggasztó kijelentéseket lehet tõle hallani, hogy regionális hulladékégetõket kellene építeni (mibõl??), és ezekkel kellene megetetni a kommunális hulladékot. Pedig ez nagyon veszélyes terv. Itt nem a hulladék<->égetõk drága, pazarló és veszélyes mivoltáról szeretnék szólni (errõl írtunk már eleget a KukaBúvárban), hanem arról, hogy ez csak elodázza a válság megoldását.

A hulladékkatasztrófát csak a hulladék csökkentésével lehet megoldani! Ha a környezetvédelmi tárca bármit is tenne a betétdíjas csomagolóanyagok megmentéséért vagy feltámasztásáért, máris kevesebb lenne a szemét. Ha a környezetvédelmi termékdíjrendszer nem a multikat szolgálná ki (Baja Ferenc még külön megállapodást is kötött a "nagy csomagolókkal", mint Coca Cola, Tetra Pak, stb.), akkor kisebb lenne az eldobó csomagolások piaci részesedése, és megint kevesebb lenne a szemét. Ha kormányzati programként elkezdõdne a szerves hulladék komposztálása, a szemét legalább 20 %-ától szabadulnánk meg. Vajon az új kisgazda csapat felismeri azt, hogy ezzel a termoföldet lehet javítani? Ha a Központi Környezetvédelmi Alap valóban támogatná az újrahasználati és újrahasznosítási rendszereket, rengeteg hulladékot vissza lehetne forgatni az iparba. Így nem vinné a pénzt a szemét, hanem hozná.

A hulladék mennyiségének csökkentéséért még sokat lehetne tenni. Az egyik legfontosabb az lenne, hogy a kommunális szolgáltatók a hulladék térfogata alapján állapítsák meg a szemétdíjat. A jelenlegi átalánydíjas rendszer senki nem ösztönöz a saját életmódjának átalakítására. Ha a szemét volumene alapján fizetnénk, kevesebb mûanyagpalackot és Tetra Brik-et vennénk, és újra felértékeldõne a visszaváltható üveg. Kevesebb lenne a szemét, kevesebb hulladéklerakót kellene építeni, nem lenne szükség a kommunális hulladék égetésére.

Szerintünk csak ebben a sorrendben szabad a hulladékkérdéshez közelíteni: megelõzés, újrahasznosítás, ártalmatlanítás.