Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hírek

Év: 
1998
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Levente

- o - o - o -
Budapesten szeptember 1-én lépett életbe az a rendelet, mely kimondja, hogy az iparban és a szolgáltatóknál keletkezett települési szilárd hulladékot kizárólag az FKF Rt. és a vele konzorciumba tömörült kilenc vállalkozó szállíthatja. A szolgáltatásból kizárt vállalkozók sérelmezték a monopolhelyzet kialakítását, mivel az ellentmond az Európai Unióban elfogadott normáknak és a készülõ hazai hulladékgazdálkodási törvénynek, melyek a nem lakossági szemétszállítást szabad piacként deklarálják. Ezért jogorvoslatért az Alkotmánybírósághoz és a Versenyhivatalhoz fordultak.

Monokon nem fog akkumulátor-feldolgozó üzem épülni, mert a Környezetvédelmi Fõfelügyelõség végül nem adott rá engedélyt. Mint arról korábban már beszámoltunk, a Perion Rt. egyévi 22 ezer tonna kapacitású üzemet szeretett volna létesíteni a használt akkumulátorok feldolgozására; a kétmilliárdos beruházást a Központi Környezetvédelmi Alap 627 millió Ft-tal támogatta volna. Egyébként a bor jó hírét féltõ tokaji gazdák többször is heves tiltakozással adtak hangot ellenkezésüknek. Így a Perion Rt. új telephelyet keres a beruházás megvalósítására. Ismét felmerült az az elgondolás, miszerint az ország számára esetleg kedvezõbb lenne, ha exportálnánk a veszélyes hulladékot, léteznek ugyanis kihasználatlan kapacitással rendelkezõ szlovén, osztrák és német cégek, melyek szívesen feldolgoznák azt. Azonban Magyarország is aláírója a Veszélyes Hulladékok Nemzetközi Szállításának és Elhelyezésének Ellenõrzésérõl szóló bázeli egyezménynek, melyet 1996-ban hirdettek ki nálunk, s mely szerint a veszélyes hulladékot elsõsorban keletkezési helyén kell megsemmisíteni, illetve annak importját és exportját minimálisra kell csökkenteni.

- o - o - o -

Örömmel tudatjuk, hogy Budapesten immár a hetedik lakossági hulladékudvar nyílik meg Zuglóban, a Füredi úton. Vajda Pál, fõpolgármester-helyettes szerint a fõvárosiaktól nem idegen a szelektív hulladékgyûjtés gondolata, van bennük hajlandóság, s bizakodik mondván Bécsben húsz évbe telt, mire a rendszer megfelelõen mûködni kezdett. Elmondta ezenkívül, hogy sajnos, még így is sok értékes anyag (pl. textil) vész kárba az újrafeldolgozás ipari hátterének hiánya miatt.

- o - o - o -

Elõzõ számunkban részletesen beszámoltunk arról, hogy a GreenWorld Kft. - a helyi önkormányzattal karöltve - veszélyeshulladék megsemmisítõ mûvet kíván építtetni Kengyelen, a lakossági tiltakozás ellenére. Az illetékes környezetvédelmi hatóság az elõzetes hatástanulmány elfogadása után részletes hatásvizsgálat készítését írta elõ. A tiltakozókat képviselõ Kengyeli Gyalogos Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordult, mert jogellenesnek tartják a majdani égetõnek helyet adó, jelenleg mezõgazdasági terület átminõsítését veszélyes hulladék befogadására alkalmas területté. (ld. 14. oldal)

- o - o - o -

A Fehafém Kft. jövõre országos szintû iskolai szelektív gyûjtési akciót szervez, melynek részleteit októberben fogják kidolgozni. Az akció során a fémalapú csomagolóeszköz hulladékok közül a 0,33 l-es alumíniumdobozokat kívánják a diákokkal összegyûjteni, majd a rendelkezésükre bocsátott speciális "lapítóeszközzel" összenyomni, ily módon csökkentve a hulladék térfogatát. A cég profilja egyébként kohászati másodnyersanyag elõállítása színesfémhulladékokból.