Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mérgezõ anyagok a PVC játékokban

Év: 
1997
Szám: 
Tél

Guberáló - a KukaBúvár melléklete, 1997. tél

Greenpeace vizsgálat

A Greenpeace a nyilvánosságra hozta, hogy jelentõs mennyiségû mérgezõ anyagot talált a PVC gyerekjátékokban.

A szervezet figyelmeztette a szülõket és a vásárlókat a veszélyekre és ezáltal kérte õket arra, hogy ne vásároljanak PVC-t tartalmazó játékokat. Egy listát hoztak nyilvánosságra arról, hogy mely játékok tartalmaznak PVC-t, ezeket a játékokat ugyanis elég nehéz azonosítani, hiszen némelyiken "vinyl" vagy "V" esetleg "3" van feltüntetve.

A PVC sokkal több adalékanyagot tartalmaz, mint bármely egyéb mûanyag. Például az ún. lágyítók a PVC játékok rugalmasságához szükségesek. A Greenpeace által megvizsgált 63 PVC játék közül szinte mindegyik tartalmazott jelentõs mennyiségû veszélyes lágyító adalékanyagot, általában tömegük 10-40 százalékában. Ezek a ftalátnak nevezett vegyületek köztudottan kiszûrõdnek a PVC játékokbõl a használat során, különösen nyomás hatására, pl. amikor a kisgyerek a szájába veszi a játékot. "A PVC-ben talált lágyítók nincsenek teljesen kötve a mûanyaghoz, így azok szabadon mozoghatnak, mint a víz a szivacsban. Ennél fogva, amikor a kisgyerek a szájába veszi a játékot, a mérgezõ vegyszerek nagyon könnyen kiszivároghatnak" - állítja Dr. David Santilloaz az angol Exeter Egyetemrõl, aki egyben a Greenpeace International tudományos munkatársa is. "Így tehát a játékipar szükségtelenül teszi ki a kisgyereket a mérgezõ vegyszereknek, a fejlõdés egyik legsebezhetõbb korszakában."

Független laboratóriumokban végzett vizsgálat kimutatta, hogy a túlzott mennyiségû ftalát, amit a játékokban találtak, állatoknál mérgezõ hatást fejt ki. A hatás a máj, a vese károsodásán túl szaporodási rendellenességekhez is vezethet. Egy nem régi kutatás szintén megmutatta azt, hogy a Greenpeace által kimutatott ftalát képes utánozni kis mértékben az ösztrogén hormont.

Ezek az eredmények cselekvésre késztettek több országot. Nyomás hatására az olasz Chicco visszavont három rágókát a dán, svéd, spanyol, olasz, görög és argentin piacról. Továbbá több kiskereskedõ kivonta a PVC játékait a dán, svéd és holland boltokból.

A Greenpeace elõször a játékipart figyelmeztette errõl, majd a kereskedelmi képviselõivel találkozott. "A Greenpeace követeli, hogy a kiskereskedõk azonnal vonják vissza a 3 évesnél kisebb gyerekek számára szánt játékukat a piacról." - mondta Morag Simpson, a Kanadai Greenpeace Mérgezésügyi Kampányának vezetõje. Eredménytelen tárgyalások után a Greenpeace elhatározta, hogy a lakosságot figyelmezteti a PVC játékok potenciális veszélyeire.

A szülõk és a vásárlók már cselekedhetnek most is azzal, hogy bojkottálják a PVC játékok vásárlását, biztonsági okokból.

A PVC egész életútja során sok szennyezést okoz. Nem elég az, hogy a használat során mérgezõ adalékanyagokat bocsátanak ki, de a PVC elõállítás és égetés nagymértékû dioxin kibocsájtást jelenthet, amely az egyik legmérgezõbb ismert vegyület. A tavaly júliusi hatalmas tûz volt Ontarióban, amelyben több, mint 200 tonna PVC égett el, a hamuban 66-szor nagyobb dioxin szintet hagyott maga után még annál az értéknél is, amely az ipari területekre érvényes.