Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezeti nevelés vagy agymosás?

Év: 
1997
Szám: 
Tél
Szerző: 
Mese

Guberáló - a KukaBúvár melléklete, 1997. tél

Iskolabusz! - csapott a homlokára egy napon TetraPukk, a Nagy Mesemondó és Dobozgyáros. - Ez majd meggyõzi õket - mosolygott magában és máris nekilátott ötlete megvalósításához. Hogy mirõl és kiket kellett meggyõznie? Hát a buta magyar kisiskolásokat arról, ami tulajdonképpen a napnál is világosabb: a Tetra Brik doboznál elképzelni sem lehet kívánatosabb csomagoást a tej számára! Úgy hát TetraPukk gyorsan kigondolt egy jó kis mesét kicsi Bencérõl és a szuperhõs szuperdobozról, Tetra Brikrõl. A mese címe: Bence a Tejúton. Ebben Tetra Brik számos irígylésre méltó tulajdonsággal rendelkezett: ellentétben egyik ádáz ellenségével, a kihalófélben lévõ Betétdíjas Üveggel, könnyû volt, törhetetlen és szögletes, tehát könnyen pakolható, könnyen szállítható, könnyen eldobható, és ami még fontos, nem csöpögött, nem csepegett, nem volt undorítóan ragacsos, mint másik fõ ellensége, a Polietilén Tejeszacskó. A történetben kis Bencét maga az Értékesítési Igazgató ismerteti meg Tetra Brikkel, elvégre nem lehet akárkire bízni a felnövekvõ nemzedéket.

Ez a környezeti nevelés (amit a gonosz és rosszindulatú zöldek agymosásnak tartanak) természetesen nem marad eredménytelen: Bence agya csakugyan tisztulni látszik. Sejthetõ, hogy õ már örökre Tetra Brik rajongó marad.

A mese megírása után TetraPukk beszerzett egy Tetra Brikekbõl préselt asztalokkal és székekkel bebútorozott buszt, hogy a kisikolások elámulhassanak: lám-lám, Tetra Brik még újrahasznosítható is! A buszba 12 számítógép került. A gyerekek majd ezeken figyelhetik Bence és Tera Brik kibontakozó barátságát.

Szükség volt még egy feledékeny tanító nénire is, aki szuperhõsünk lélegzetelállító tulajdonságainak ecsetelése közben valahogy elfelejti megemlíteni,

  • hogy Tetra Brik, a "kartondoboz", nemcsak karton, hanem mûanyag és alumínium is,
  • hogy ezeket a rétegeket szinte lehetetlen szétválasztani (ilyen úton tehát újrahasznosításuk roppant költséges és megoldatlan, jelenleg csak a kivont kartont tudják felhasználni belõle, a többi alkotóelem a szemétre kerül: 20.000 tonna szemétbõl 500 tonna hasznosulhat így újra),
  • hogy a préselt bútorok nem az elhasznált, koszos dobozokból készülnek, hanem a gyártás során keletkezõ vágási hulldékból, és csak egy helyen, Németországban,
  • hogy ez a csomagolás valóban nem csepeg, nem csöpög, viszont igen energiaigényes, drága és nem újratölthetõ,
  • hogy miután az iskolákban a "környezetvédõ" kispajtások TetraPukk kérésére szorgalmasan külön gyûjtögették az elhasznált dobozokat, a cég elfelejtette elszállítani tõlük az így keletkezett szemétkupacokat.
Tetra Pak busz Végezetül már csak értesíteni kellett az iskolákat a Nagy Lehetõségrõl: kérésre TetraPukk szíves-örömest elküldi oktatóbuszát az iskolákhoz, ahol kihelyezett környezetvédelmi tájékoztatást tart (Véletlenül ez most pont úgy néz ki, mint egy reklámkampány. Csak nem azért, mert az is? megj. - a rosszindulat).

Nos, kedves Gyerekek, itt az ideje, hogy felébredjetek! Ez az egész ugyanis nem mese. Az esetleges egybeesés a valósággal nem a véletlen mûve. A Tetra Pak oktatóbusza ez év októberében valóban elindult, hogy megmutassa: ez a cég aztán igazán ad a környezetvédelemre!

Külön öröm, hogy Dr. Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter úr az elsõk között vette be ezt a maszlagot, és támogatásáról biztosította a céget. Véleménye szerint ez az akció az iskolák környezeti nevelésében "tartalmas és érdekes színfoltot jelenthet". Így van ez. Mit lehet erre mondani? Aki nem hiszi, járjon utána. Baka (Tetra Pak) és Baja (KTM) játszik. Közöttük a célpont

Külön öröm, hogy Dr. Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter úr az elsõk között vette be ezt a maszlagot, és támogatásáról biztosította a céget. Véleménye szerint ez az akció az iskolák környezeti nevelésében "tartalmas és érdekes színfoltot jelenthet". Így van ez. Mit lehet erre mondani? Aki nem hiszi, járjon utána.