Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üvegvisszaváltási tapasztalatok

Év: 
1997
Szám: 
Ősz
Szerző: 
mester

Nagy örömmel összeszedtem végre a hosszabb ideje pincémben tárolt üres üvegeket (üdítõk, borok, szörp, festék, hígító stb...) és elhatároztam, hogy visszaváltom. Gondolataim között szerepelt az a Kukabúvárban olvasott vicc is, hogy "honnan telik Baja Ferencnek szép lóra - Visszaváltotta az üres üvegeket."

No, gondoltam, most fogok meggazdagodni, - hát nem sikerült. Hatvan városának hét nagy és kis üzletében jártam a mintegy hatvan darab üvegemmel. Tapasztalataim:

1. Néhány bolt nem veszi vissza a címke nélküli üvegeket! (Ha véletlenül leázott, ragaszgassuk vissza?)

2. Minden boltban csak olyan üveget váltanak vissza, amelyet éppen abban az idõpontban forgalmaznak is.

3. A legtöbb boltban ha éppen nem olyan márkájú az ital (más a címke, de az üveg persze ugyanaz!!!) nem veszik vissza, mondván tõlük is szelektálva viszik el, vagyis egy szállító csak az egyfajta címkéjûeket viszi el.

4. Vannak vissza nem váltható fajtájú üvegek is! Ezeket egyszerûen nem váltják vissza.

5. A mûanyagüvegeket (mindenhol, minden visszaválthatós fajtát) gondolkodás nélkül visszaveszik. - Itt nem számít ám a címke fajtája!!!

6. A legtöbb boltban csak "cserébe" vesznek vissza üveget.

7. Sok helyen le kell vásárolni az üveg árát, pénzt nem adnak érte.

 

Namármost:

 

  • Ha veszek valahol valamit, legjobb, ha ráírom, hol vettem - mert még elfelejtem és nem ugyanoda viszem vissza, és esetleg ott éppen nem forgalmazzák.
  • Legjobb mihamarabb visszaváltani, nehogy idõközben megszûnjék az adott boltban a forgalmazása.
  • Mindig legyen néhány tartalékcímkém, rosszabb esetekre.

Szóval szorgalmas munkával, odafigyeléssel és nem kis szerencsével vissza lehet ám váltani az üvegeket! Ehhez gratulálok is a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnak! (Gondolom ez az az intézmény, amely ezt a rendszert még mûködteti). Legalább egy olyan pozitívum, ami segítheti az Európai csatlakozásunkat.

De akkor még mindig ott a kérdés, mi lesz a vissza nem váltható üvegekkel? (Hatvan darabból nekem kilenc.) Vajon milyen tervei, intézkedései vannak a T. Minisztériumnak, amely ezt az ügyet kívánja elõmozdítani? Pl. segítenének ebben, ha Hatvanban üveggyûjtést szeretnénk elkezdeni? Tudnak olyan címeket, akikkel úgy tudnánk kooperálni, hogy õk elszállítják, átveszik az esetleg színek szerint különgyûjtött üvegeket? (Természetesen úgy, hogy nekünk ne kelljen érte fizetni). Lehet különgyûjtõ konténerekre pályázni valahová?