Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Még egyszer az elemtöltésről

Év: 
1997
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Dolinszky Tamás

Nyugodalmas iparos koromban sok elembe kellett életet lehelnem. A hetvenes évek végén sok gombelemmel működő szerkentyű került az országba, de elemhez csak nehezen és drágán lehetett hozzájutni. A kollégák egymásnak adták a műhely kilincsét egy kis delejezésért. Nem tudom, hogy nyári KukaBúvárban lezártátok-e a kérdést, mindenesetre felhasználásra ajánlom az alábbiakat.

Veszélyes hulladékok - A KukaBúvár melléklete

Pár szót az elemek tulajdonságairól. A hagyományos és viszonylag olcsó elemek típus jele "L", a drágább hosszú élettartamú, ún. alkáli elemek típus jele "LR". A fantázianeveknél sokkal fontosabb ez a jelzés! Az elemet használó vétkező környezetvédő tegye félre a gazdaságosságot és mindig a tartóssabb LR elemet használja, mert így legalább kevesebbet kell ártalmatlanítani. Használaton kívül hűtőszekrényben, de a nedvességtől óvva tárolja - akár fagyasztva is -, hogy kevesebbet veszítsen kapacitásából. Tűző napon nem használja készülékét, autóban nem hagyja, hogy hőmérséklete még átmenetileg se emelkedjen 40 °C fölé, mert az az elektrolit kifolyását eredményezheti. A fagyott elem kapacitása fele a szobahőmérsékletűnek, ezért hűtött tárolás után időt kell hagyni a felmelegedésre.

A két típus különbözőképpen válik használhatatlanná. Folyamatos üzemnél az "L" típus 1,5-2 óra alatt fokozatosan merül le. Ezt a sétálómagnó nyávogással jelzi. Az "LR" típus 3,5-6,5 óra üzemidő után hirtelen merül ki . A sétálómagnó egyszer csak elhallgat. A szakaszos üzem többnyire jót tesz az elemeknek, a fenti értékeknél tovább használhatóak.

Az elem regenerálásának előfeltétele, hogy - éppen úgy mint az akkumulátornál - ne kerüljön mélykisülésbe. A mélykisülés biztos jele az elektrolit szivárgása. A biztonságos életre keltéshez egy nem túl bonyolult, szabályozható feszültségű és áramú töltőkészülék szükséges. Ha az elem kapacitásától és belső ellenállásától függő töltőáram nem jól van megválasztva, akkor az elem rohamosan melegedni kezd. Hatására kedvezőbb esetben savfolyás indul, de sokszor az elektrolitból felszabaduló gázok szétvetik az elemet, ami balesetet okozhat. Minél jobban zárt az elem annál inkább hajlamosabb a robbanásra.

A szárazelemek és az akkumlátorok elhasználódásukkal veszélyes hulladékká válnak. A települési hulladéklerakóba kerülve is mérgezhetik talajvizeinket, ezért szelektív gyűjtésük igen fontos. Ausztriában 60, Magyarországon 5 uk kerül ártalmatlanításra. Nálunk főként a diákság szorgalmából. Visszagyűjtésükre hatásosabb módszer lenne a betétdíj alkalmazása. Az aszódi lerakással történő ártalmatlanítás helyett hasznosítani kellene őket. A legveszélyesebb összetevőjű szárazelemek és akkumlátorok forgalombahozatalát pedig meg kellene tiltani.

Balesetmentes barkácsolást kíván

Egy ügyes elemtöltő kapcsolási rajzát is megkaptuk, bárkinek szívesen elküldjük postán.