Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szigetelés hulladékból

Szigetelés hulladékból
Év: 
1996
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Ambrus András

Éppen a padlás szigetelésében ténykedem, ami egyfelõl fûtõanyag megtakarítást eredményez remélhetõleg, másfelõl a télen rendszeresen lecsapódó pára miatti penészedés elkerülését lesz hivatott szolgálni. A szigetelést egy kb 8 cm-es perlitréteg fogja képezni valamilyen kötõanyaggal felhordva a gerendák szintjéig elterített salakra, amit egy teherhordó beton terítés zár. Na, én ebbe a perlitzónába minden olyan tárgyat beleömlesztek, ami kellõképpen szilárd es ugyancsak kellõ mennyiségû levegõt tartalmaz. Így különösképpen: többszáz vissza nem váltható kisebb-nagyobb üvegpalack a 20x20 cm-tõl a méter x méteresig azok a vacak hungarocell (nikecell) öntvények, amik a dobozban védik a megvásárolt gépeket,

Megfelelõ technologiával beépithetõ méretûre daraboltam õket es kitûnõ elemeit képeztek a szigetelésnek: ennyivel kevesebb perlitet kell felhasználnom, amibõl egyébként 0,1 m3 = 540 Ft... Sajna elfogytak a hungarocell és hasonló jellegû csomagolóanyag készleteim.

Új büntetõjogi törvény Spanyolországban

Május 25-én életbe lépett az új büntetõjogi törvény Spanyolországban. A környezeti károkra vonatkozó tételei a "szennyezõ fizet" elvén alapulnak. Károkozásnak tekintendõ, így büntetendõ például az illegális szemétlerakás, a káros kibocsátások, vagy a zajkeltés. A "komoly környezeti kárt okozók" többek között hat hónaptól négy évig terjedõ börtönbüntetéssel büntethetõk. A szemét, folyékony hulladék, toxikus anyagok illegális lerakását 18-24 hétvégi elzárással lehet büntetni.

A környezetszennyezés csökkentése érdekében még csak a Baleári szigeteken (Mallorca, Menorca, Ibiza és Formentera) vezettek be, ám bizonyos cégek megtámadták a döntést a Baleári szigetek legfelsõbb bírósága elõtt, továbbá a központi kormány az alkotmánybírósághoz küldte a döntést.

Mikida
El pais

Tömör gumi a bicajokra

A Angliában van egy kis cég, amely tömör kerékpárgumit készít, olyan porózus gumiból, amely nem keményebb a kelleténél, és ha egy szög belemegy, semmi gond, amikor meg kihúzod, összezáródik a lyuk. Ha már túl kopott és újat veszel, beszámítják/visszaveszik a régit, egyszerûen újra beolvasztják és újat csinálnak belõle, tehát nincs hulladékprobléma.

Egy hátránya van, hogy drágább, de ha beleszámolod, hogy nem kell belsõ, meg pumpa és nincs több defekt, és az élettartama milyen hosszú, akkor kiderül, hogy hosszú távon olcsóbb.

Igen jó lenne ha a hazai kerékpáros társulatok felkapnák a dolgot. Talán üzletnek se rossz.

Simonyi Gyula

Létrejött a Természetvédelmi Szolgálat

A Természetvédelmi Szolgálat a Környezetgazdálkodási Intézet keretein belül mûködik, vezetõje Dr. Major István. A szolgálat a KTM Természetvédelmi Hivatalának háttérintézménye, ezáltal részben a hivatal tehermentesítését is ellátja, ezentúl célja a nemzetközi és hazai ökoturizmus szakmai szervezése, ökológiai szaktanácsadás és természetvédelmi rendezvények szervezése.

Elérhetõségük: 1054 Budapest, Alkotmány utca 29. Tel: (1)153.3859