Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szelektív papírgyûjtés Balatonfûzfõn

Év: 
1996
Szám: 
Ősz
Szerző: 
Szilágyi László

Balatonfûzfõ az ország egyik legszennyezettebb települése. A helyi önkormányzat elszánta magát arra, hogy ezt a terhelést csökkentse. Tavaly szeptemberben elkezdõdött egy kísérlet a háztartási papír szelektív gyûjtésére. Kísérleti jelleggel került ez bevezetésre, mégpedig azzal a célzattal, hogy a háztartásokból kikerülõ papír mennyiségét radikálisan csökkentsék, a depóniák kímélése érdekében. A KukaBúvár kérdéseire Agg Z. Tamás válaszolt, aki a helyi GAMESZ vezetõje.

Papírgyûjtõk a telepen
Papírgyûjtõk a telepen
  • Milyen módon gyûjtik a papírt?

Speciális, Ausztriában már jól bevált konténereket helyeztünk ki. Ilyeneket lehet látni Budapesten, a II. és VIII. kerületben, Kecskeméten, Kalocsán, Pakson és Baján is. 150 és 550 literes konténerek ezek, már megjelenésükben is teljesen eltérnek a hagyományos szemétgyûjtõktõl, mert direkt úgy vannak kialakítva, hogy szinte csak összehajtogatott újságpapírt lehet beletenni. Nagyon feltûnõ, ha valaki más szemetet tesz bele, így a tapasztalat is azt mutatja, hogy ezekbõl aránylag tiszta másodnyersanyag nyerhetõ.

  • Hogyan tudott egy ilyen kis település beruházni a hulladékgyûjtõ konténerekre?

A tárolókat az Alta-Nova Kft. biztosítja, ez része a szolgáltatásnak. Ennek van egy egyszeri telepítési költsége, ez az elsõ évben ingyenes volt, illetve van a gyûjtésnek egy szerény díjtétele, amely nem okozott túl nagy gondot a költségvetésünkre nézve.

  • Hogyan fogadták a helyi lakosok a szelektív gyûjtést?

A visszajelzések mindenképpen pozitívak, szinte biztos, hogy hiányolnák a konténereket, ha most hirtelen kivonnák ezeket a forgalomból.

  • Mi lesz a sorsa az itt összegyûjtött papírhulladéknak?

Háromhetente gyûjtjük össze a papírt Balatonalmádiból és Balatonfûzfõrõl, aztán ez lekerül Kalocsára, ott válogatják. Kiveszik az egyéb szemetet belõle, ami 1-3% mindössze. A kartonpapírt Dunaújvárosban dolgozzák fel, az újságpapírt pedig Lábatlanban.

Régi és új kukák. Dr. Kalas behajol
Régi és új kukák.
Dr. Kalas behajol
  • Kicsit furcsa ez, hiszen itt Fûzfõn van egy papírgyár, amely gyárt újrapapírt. Miért kell ennyit utaztani a nyersanyagot?

Nekünk a legjobb az lenne, ha a fûzfõi papírgyár tudná fogadni, ez jelenleg nem megoldható. Tartjuk a kapcsolatot a papírgyárral, állítólag másfél-két év múlva képesek lesznek feldolgozni a helyben gyûjtött papírt. Itt látszik, hogy térségi kezdeményezésünknek egyéb pozitív hatásai is lesznek.

  • Érezhetõ-e, hogy csökkent a kommunális hulladék mennyisége a kísérlet beeindítása óta?

Számszerû adataink nincsenek, de úgy becsüljük, hogy 10-15%-kal visszaszorult a szemét mennyisége, sõt nyáron -túristaszenzonban - az üzletek kartonhulladékának begyûjtése miatt ez a csökkenés még nagyobb lehet.

  • A többi hulladékfrakcióval is vannak terveik a papír sorsának rendezése után?

Igen, két úton is elindultunk, az egyik a biohulladéknak a gyûjtése, a másik pedig kísérletképpen a mûanyagflakonok gyûjtése lesz. A biohulladékkal az a gond, hogy igen nagymennyiségû gally- és fûnyesedék keletkezik és ez nagy helyet foglal a szeméttelepen. Ezért egyenlõre egy telepen külön gyûjtjük az ilyen típusú hulladékot és ezt valamilyen technológiával fel szeretnénk dolgozni. Egy vállalkozóval vagyunk kapcsolatban, aki a komposztálást el fogja végezni.

A második lépés
A második lépés
  • Hogyan képzelik a mûanyaggyûjtést?

A mûanyagflakonok gyûjtésére iskolai versenyt írunk ki (itt csak a PET-palackokról van szó). Ez a gyerekek számára egy jó játék, és igen látványos az eredménye, hiszen hatalmas halom mûanyag jön össze. A három elsõ helyezett osztály részére egy kisebb, egy nagyobb és egy óriás tortát ajánlunk fel. Itt a szelektív gyûjtés gondolatának csíráját szeretnénk elültetni, mert ez a legfontosabb.

  • De vajon megvan-e az az ipari háttér, amely átveszi és újrahasznosítja a gyerekek által gyûjtött mûanyagot?

Az ipari háttér elvileg megvan, Érd mellé visszük, ahol a Plastinform Bt. tudja fogadni, amely jelen pillanatban az ipari mûanyaghulladékok újrahasznosításával foglalkozik. Sajnos nem tud olyan árat fizetni, hogy a gyûjtés önkormányzati támogatás nélkül is meg lehessen fizetni, így csak kampányszerû iskolai akciókat tudunk támogatni.