Válaszd a visszaválthatót

Válaszd a visszaválthatót!

A HuMuSz kampányt indít a visszaváltható üvegek megmentéséért. A KukaBúvár rendszeres olvasói elõtt valószínűleg nem kell részletezni, miért van erre szükség. Reményeink szerint sikerül elindítanunk egy olyan mozgalmat, amelynek hatására az üzletek italos polcain az eldobó csomagolások helyett újra a visszaváltható üvegek kerülnek többségbe. Ebben természetesen számítunk minden KukaBúvár Olvasó aktív közreműködésére, segítségére is.

Most már a Minisztérium is visszaváltana

A Pepsi botrány jócskán hozzájárult ahhoz, hogy a betétdíjas jogszabály HuMuSz részérõl 1993 óta kifogásolt hiánya ismét a közérdeklõdés és a politikusok figyelmének középpontjába került. Mint ismeretes, a hulladékgazdálkodásról szóló törvény megalkotásakor elértük, hogy a felhatalmazások között megjelenik egy a betétdíjakról megalkotandó kormányrendelet. Sajnos az eltelt két esztendõben, noha e rendeletre vonatkozó javaslatot a HuMuSz még 2001. januárjában benyújtotta a Környezetvédelmi Minisztériumnak, a rendelet nem készült el, az ezzel kapcsolatos érdekegyeztetést nem folytatták le.

Üdítők betétdíjas üvegben

Megelõzés kapcsán gyakran emlegetjük a betétdíjas üvegeket, miszerint üdvös lenne, ha vásárlásaink alkalmával a lehetõ legtöbb ásványvizet, gyümölcslevet, szörpöt visszaváltható üvegpalackban emelnénk le a polcról. Megtalálni a szóban forgó termékek lelõhelyeit - a kukabúvárok saját tapasztalatai szerint is - elég idõigényes és idegõrlõ feladat, úgyhogy megpróbálunk némi kapaszkodót nyújtani azoknak, akik szívesen élnének a lehetõséggel, de nem tudják, hogyan fogjanak hozzá. (Árakat sajnos csak jelzés szintjén tudunk adni, pontosítani a cégeknél, kereskedelmi egységeknél lehet.)