Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zöld fogadalmak 2018-ra

  • 2018. január 09.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

2017-ben számos fontos döntés született bolygónk védelme érdekében. Miután a nemzetek összefogtak a globális felmelegedés elleni harcban, Trump kivonta Amerikát a klímaegyezményből, a világ vezetői azonban így is nagy lépéseket tettek a környezetpolitika területén. A Föld sorsa azonban nem csupán a nagyhatalmú vezetők kezében van: mutatjuk, hogyan élhet környezettudatosabban!

2017-ben belföldön és nemzetközi szinten is számos jelentős hosszútávú stratégiai döntés született a környezetpolitika területén. Szlovákiában többféleképpen igyekeztek leszámolni a felgyülemlő szeméttel és népszerűbbé tenni a szelektív hulladékgyűjtést: január 1-jén érvénybe lépett a hulladéktörvény végrehajtási rendelete, vagyis megjelentek a barna konténerek a biológiailag lebomló háztartási hulladékok számára. A parlament októberben elfogadta a hulladéktörvény módosítását, amelynek célja, hogy kifizetődővé váljon a szemét osztályozása és újrahasznosítása. Novemberben a környezetvédelmi tárca újabb törvénymódosítást dolgozott ki a hulladéklerakás díjának emelésére vonatkozóan.

A hulladékgazdálkodási rendszer javítása mellett a levegővédelem területén is nagy előrelépés történt: októberben zöld utat kapott a légkör védelméről szóló jogszabály, amely a szmoghelyzetre reagált hatékonyabb tájékoztatással és a tüzelőberendezések kibocsátásának mérséklésével. Májusban öt madárvédelmi terület programját hagyták jóvá, ezáltal szó szerint a túlélést biztosítják a ritka madárfajok számára. Szlovákia az EU-s kötelezettségének eleget téve 41 olyan madárvédelmi terület kihirdetését vállalta, amelyek az ökológiai hálózat részét képezik majd. Az év végére az ország 2030-ig szóló környezetvédelmi stratégiájának tervezete is elkészült, amely a legégetőbb környezetei kihívásokra kínál rendszermegoldásokat.

Az elmúlt év folyamán rendszeresen érkeztek aggasztó hírek szélsőséges időjárási jelenségekről és az északi-sarki tengeri jég gyors zsugorodásáról, ez utóbbi a klímaváltozás egyik leglátványosabb mutatója. A globális felmelegedés elleni küzdelemben rendkívüli jelentőséggel bír a 2015. decemberében elfogadott párizsi klímaegyezmény, amelyet 195 ország írt alá - Szlovákia az EU hat másik tagállamával együtt 2016. október 5-én ratifikálta. Az EP 2017. júniusában szavazta meg a megállapodás rendelkezéseinek végrehajtását lehetővé tévő intézkedéseket, ezt megelőzően néhány nappal azonban a globális felmelegedést tagadó Trump bejelentette: kilépteti az USA-t a klímaegyezményből. Az amerikai elnök döntését világszerte óriási felháborodás övezte, ugyanis az Egyesült Államok a legtöbb üvegházhatású gázt kibocsátó országok közé tartozik.

Az ipari kibocsátás mellett a gépjárművek széndioxid-kibocsátását is jelentős mértékben korlátozzák majd, az EB javaslata alapján 2025-re 15%-kal, 2030-ra pedig 30%-kal csökkentenék. Az elmúlt évben a tengeri élőlények védelmében is jelentős nemzetközi összefogás jött létre: 200 ország írta alá az óceánokban és tengerekben lévő műanyaghulladék csökkentésére irányuló ENSZ-határozatot. A probléma egyébként igencsak jelentős, ugyanis évente rengeteg hal, bálna és tengeri madár pusztul el, mert lenyelik a zacskókat vagy beléjük gabalyodnak. Az elmúlt évben számos EU tagállamban leszámoltak a nejlonzacskókkal, 2018. január 1-től Szlovákiában is életbe lépett a szatyorrendelet, vagyis mindenhol kötelezően fizetni kell a műanyag táskákért, ráadásul a kereskedők kötelesek számunkra környezetbarát alternatívát (pamut- vagy papírtáskát) kínálni.

Hogyan élhetünk környezettudatosabban?

Az új év tökéletes idő a változásokra: ilyenkor új célokat tűzünk ki, próbálunk megszabadulni rossz szokásainktól és tiszta lappal kezdeni. Januárban még hatalmas bennünk a tettvágy: diétába kezdünk, életmódot váltunk, rohanunk a konditerembe, többet olvasunk, lelkesebben dolgozunk, nyelveket tanulunk és új hobbit találunk, aztán persze ha nincs bennünk kitartás, a hónapok múltán egyre kevesebbet tartunk be önmagunknak tett ígéreteinkből. Akár megszegjük őket, akár nem, újévi fogadalmaink leginkább rólunk szólnak, és ritkán szolgálnak önzetlen célokat. Pedig az ünnepek alatt felszaladt súlyfelesleg ledolgozása és a csillogó karrier kiépítése mellett biztosan akad még hely a listán néhány könnyedén betartható fogadalomnak, amelyeket beépíthetünk mindennapjainkba.

Íme néhány tipp, hogy környezettudatosabban éljünk az idei évben, és még sok-sok generáció ünnepelhesse az eljövendő esztendőket ezen a többmilliárd éves sárgolyón:

1. Számoljunk le a műanyagszatyorral!

Szerezzünk be egy pamut bevásárlótáskát, ami összehajtva akár a kabátzsebünkben is elfér, így akkor sem felejtjük otthon, ha munka után még beugornánk a boltba a vacsora alapanyagaiért, ráadásul nem kell attól tartanunk, hogy a telepakolt szatyor feladja a szolgálatot, és szanaszét gurul a tartalma a lépcsőházban. Ha mindenképp helyben kell táskát választanunk, a nejlonzacskó helyett vehetünk papírból készült bevásárlótáskát. Emellett a háztartásban is érdemes elhagyni a"bezacskózást" és a frissentartó fóliát és áttérni az ételtartó dobozok használatára.


2. Gyűjtsük szelektíven!

A szemétszelektálás pofonegyszerű, és korántsem időigényes, ha a hulladékot már a kidobásnál négy külön tárolóba - háztartási hulladék, papír, műanyag, vegyes - gyűjti, emellett külön helyezi el a fehér és színes üvegeket, valamint az alumínium italdobozokat. Az üvegek egy részét ráadásul a boltokban is vissza tudja váltani. Végül gyakorlatilag csupán annyi a macera a szelektív gyűjtéssel, hogy egy nagy zsák helyett több kisebb adag szemetet dob ki az ember a kijelölt gyűjtőkonténerekbe.


3. Spóroljunk a vízzel, a gázzal és az árammal!

Ha nem pazarolja feleslegesen az energiát, nem csupán a környezetet kíméli, de a rezsiszámlája is jelentősen csökken. Rengeteget spórolhatunk az árammal, ha energiatakarékos berendezéseket, vagy legalább ilyen villanykörtéket vásárolunk, emellett éjszakára érdemes kikapcsolni a televíziót és a számítógépet. Az persze alapvető, hogy ne égjen feleslegesen a villany minden szobában és ne nézzük a tévét laptoppal, tablettel és okostelefonnal a kezünkben, miközben a konyhában szól a rádió :)

4. Vásároljunk helyi termékeket!

Ha termelői piacokon szerezzük be az alapanyagokat, vagy legalábbis belföldi termékeket  - pl. zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, pékárut - vásárolunk, ezek szállítási ideje sokkal rövidebb, így óvjuk a környezetet, hiszen a külföldi termékek óriási távolságot tesznek meg, mire a polcokra kerülnek. Emellett a helyi termékek többnyire jobbak és egészségesebbek is, ami fontos szempont, főként ha figyelembe vesszük az EU-ban forgalmazott élelmiszerek kettős minőségét.

5. Csak egy munkaszüneti nap, nem a világvége!

A hosszú hétvégék, ünnepnapok és munkaszüneti napok előtt óriási tömeg lepi el a hipermarketeket, hogy indokolatlan mennyiségű élelmiszerkészletet halmozzanak fel, mielőtt még egy, két vagy maximum három napra bezárnak a boltok. A karácsonyi vagy húsvéti ünnepek alatt sok család egy focicsapatot, vagy akár egy kisebb hadsereget is bőven el tudna látni élelemmel. Érdemes tehát tudatosítani, hogy a boltok nemsokára újra kinyitnak majd, és az ünnepnap nem a világvége, szóval nem érdemes több élelmiszert felhalmozni, mint amit valóban elfogyasztunk. (Hacsak nem tartunk az évente több alkalommal megjósolt "valódi" világvégétől, bár a romlandó termékekkel ez esetben sem mennénk túl sokra). Az élelmiszerpazarlás nem csak azért csúnya dolog, mert hulladékot termelünk, hiszen nem kell Afrikáig mennünk ahhoz, hogy olyan családokat találjunk, akiknél sokszor csak száraz kenyér kerül az asztalra.

+1 Hasznosítsuk újra a régi kacatokat!

Számos praktikus dolgot vagy kreatív dekorációs elemet varázsolhatunk a régi kacatokból. A DIY ötletek tárháza végtelen, így percek alatt új életre kelthetjük a kopott, régi, haszontalanná vált tárgyakat. Karácsony előtt a bumm.sk is összegyűjtött néhány tippet.

 

forrás: bumm.sk