Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tudjunk jól adni!

  • 2016. április 01.
  • Bogi

maradékbazár logóA tárgyi adományozás témaköre sokakat foglalkoztat, magánszemélyeket, vállalatokat egyaránt, hiszen azon túl, hogy a részünkre már felesleges tárgyaktól megválhatunk, adományozott tárgyaink nagy segítséget jelenthetnek a fogadó oldalnak.

A Humusz Szövetség 2016. március 24-i tárgyi adományozási továbbképzésére regisztrált vállalatok képviselőinek visszajelzései alapján a legtöbb esetben a segítő szándék megvan, kisebb-nagyobb tudatossággal és intenzitással már működik is az adományozás eme formája, ám láthatóan vannak még nyitott kérdések. Ezen kérdésekre kerestek választ a továbbképzés során. 
2014-es indulása óta már több száz regisztráló vállalat és magánszemély próbálta ki felajánlóként a Humusz Szövetség tárgyi adományozási programját, mely online felületen a tulsokcucc.hu-n érhető el. A felajánlásokat az oldalon keresztül csak a Humusz által ellenőrzött civil szervezetek fogadhatják, ezzel is elkerülve a visszaéléseket. A program továbbfejlesztése, a vállalati felajánlókat célzó Maradékbazár idei kezdeményezés, gyártási és működési maradékanyagoknak keresnek kreatív felhasználókat, egyelőre szintén az oldal segítségével. Nem titkolt cél azonban a későbbiekben egy valódi “bazár” üzemeltetése, amihez támogatók jelentkezését várják.

maradákbazár továbbképzés humusz
Az adományozási szándékon túl azonban nem árt tisztában lenni a tárgyi adományozás pénzügyi és adójogi vonzataival sem. A résztvevők gyakorlatias és részletes előadást hallhattak Farkas Gábortól, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának menedzserétől, aki felhívta a figyelmet a lehetőségekre és potenciális buktatókra, amiket még a legjobb szándékú felajánló is elkövethet pusztán tudatlanságból. Az egyik legpraktikusabb információ, hogy az adományozó számára a legkisebb költséget az jelenti, ha a saját gyártási maradékát, vagy a vállalkozásából visszamaradó termékét ajánlja fel jótékony célokra. Előadása a felajánló és fogadó oldal számára is rendkívül hasznos és érdekes volt.

maradékbazár továbbképzés humusz
Egyik vállalati jó gyakorlatként a Morgan Stanley Magyarország munkatársát, Majnik Mártont hallgathatták meg az érdeklődők, aki mesélt a kulisszák mögötti teendőkről. Rávilágított, hogy ez egy olyan tevékenység, amit célszerű állandó jelleggel folytatni, hiszen ha már kitapostuk az utat, felkutattuk a lehetőségeket és kialakult egy folyamat, kár megszakítani, majd következő alkalommal szinte a nulláról újrakezdeni. A Morgan Stanley-nél nagy hagyománya van a tárgyi adományozásnak, leginkább IT eszközöket és bútorokat juttatnak a rászorulóknak, hiszen a vállalati kultúra szerves részét képezi a társadalmi felelősségvállalás, amelyből a kollégák is kiveszik részüket önkéntes munkájukkal.

maradékbazár továbbképzés humusz
Zolnai Emese szenior CR szakértő elmondása szerint a Vodafone Magyarországnál szintén az IT eszközök adományozása a leggyakoribb. Programjuk új és használt készülékekre is kiterjed, több ezer kisiskolás legnagyobb örömére. A fogadó szervezetek elsősorban a Vodafone Magyarország Alapítvány stratégiai partnerei közül kerülnek ki, de lehetőség van a kollégák ötleteinek befogadására is, amennyiben azok illeszkednek az Alapítvány céljaihoz; a folyamat náluk is többlépcsős: a pénzügyes és az IT-s kollégákkal szorosan együttműködve dolgoznak a háttérben, hogy az átadás gördülékenyen történjen.
Konklúzióként levonható, hogy legyen az néhány fős vállalkozás vagy több ezer fős nagyvállalat, tárgyi adományozásra mindenhol van lehetőség, csak a folyamatok kidolgozása okozhat némi fejtörést a kezdetekben. A tulsokcucc.hu-ra regisztrált fogadó szervezetek és az általuk feltöltött igények pedig azt mutatják, van még kihasználásra váró potenciál a tárgyi adományok összetételét illetően, így nézzenek bátran körül az irodában a napi munka során nem használt eszközök, berendezések és apróságok között, töltsék fel a tulsokcucc.hu-ra, amivel egy rászoruló civil szervezettel tehetnek jót.


További információ: www.tulsokcucc.hu és www.tulsokcucc.hu/maradekbazar

maradékbazár partnerek