Szuperkúl ökokampány

  • 2017. augusztus 09.
  • PKata

szemétnyalókaHárom tajvani diák folyók, kikötők és csatornák vizéből készített nyalókát. Így világosan látható, hogy civilizációnk ipari tevékenységének köszönhetően mi minden trutyi kerül a vizekbe.

A Tajvani Nemzeti Képzőművészeti Egyetem három végzős hallgatója, Hong Yi-chen, Guo Yi-hui, and Zheng Yu-di (magyar fonetikus átírásukkal inkább nem bajlódnánk most) gondolt egyet, és elhatározta, hogy vizsgamunkájukban a vizek szennyezéttségére hívják fel a figyelmet.

A vizet 100 különféle helyről szerezték, az utcán hömpölygő esővíztől, a folyók és tengerek vizein át a gyárakhoz közeli ipari szennyvízig van itt minden. A megszilárdult piszkos löttyöt újrakreálták művészi alkotásként: “átlátszó poliésztergyantából” készült nyalókaszoborként, amik méretre is akkorák, mint a hagyományos nyalókák. A “100 Szennyezett Víz Nyalóka” nevezetű projekt műtárgyaiban sok minden megtalálható. Cigarettacsikk, halászháló, por, bogarak, főzőolaj, ipari színezékek, plasztikszemét (főként ételcsomagolások és kupakok). Ami azt illeti, a nyalókákban lévő szemét 90 %-a plasztik. Ami pontosan mutatja, milyen nagy probléma, hogy szanaszét hajigáljuk a műanyagok csomagolásokat. A World Economic Forum kalkulációja szerint évente 8 millió tonna műanyagszemét landol a vizekben, ami percenként egy teherautónyi szállítmánynak felel meg.

szemétnyalóka2

A három élelmes dizájner százféle csomagolást is tervezett a nyalókákhoz, sőt listát is összeállítottak arról, hogy milyen összetevőkből áll a megfagyasztott víz (ehhez valószínűleg laboratóriumba is beadhatták a vízmintákat, bár erről nem szólnak a híradások). Projektjüket a taipei World Trade Centerben állították ki és Young Pin Design díjra jelölték.

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/

Új hozzászólás