Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tavasz, komposzt

  • 2010. március 19.
  • beus

Megérkezett a tavasz, a lelkes kertbarátok ismét hozzáfoghatnak a kerti munkákhoz. Ennek részeként elő lehet készíteni az idei évi komposztálás alapjait is... néhány jó tanács hozzá a HuMuSz-tól.

 

A tavaszi metszések idején keletkező ágak, gallyak nem tűzre vagy kukába valók! A növényeit gondosan ápoló kertész tudja, hogy minden szerves anyagot, ami a kertben keletkezik, vissza kell forgatni a talajba, hogy pótoljuk vele az elveszett tápanyagokat. A levágott ágakat tehát tegyük félre, gondolván a tavaszi-nyári hónapokra, sok előnyünk származik belőle!

Aprítva, összevágva jó szolgálatot tesznek újabb komposzthalom "megkezdésekor": a komposztkeret aljára dobáljunk egy réteg aprított, vágott gallyat, hogy alul kicsit szellősebb legyen a komposztdombunk.

A maradék ágakat rendezzük kupacba, s használjuk fel apránként a nyár folyamán: időről-időre keverjünk egy adagot a halomba, levegősebbé teszi a nyáron (lédús gyümölcshéjtól, lenyírt fűtől, stb.) tömörebb rétegeket; így kisebb eséllyel kezd rothadni, penészedni a komposztunk.

Az aprított ág nagyszerűen alkalmas talajtakarásra, azaz mulcsozásra is! Ebben a formában több fontos funkciót is ellát. Egyrészt takaró rétegként óvja a taljat a kiszáradástól (kevesebb öntözésre lesz szükség); visszaszorítja a gyomok növekedését; illetve "felületi komposztként" is jól működik: a talajra szórva bomlása során folyamatos tápanyagutánpótlást biztosít a talaj és a növények számára. Használhatjuk veteményesben, díszkertben, de akár kerti utak környezetkímélő járófelületeként.

Az ágapríték nagyszerű szolgálatot tesz nyáron a fűnyesedék felhasználásakor is: a nedves fű nem penészedik, rothad a komposztban (illetve nem áll össze a talajon, ha mulcsként kívánjuk felhasználni) ha ágaprítékkal keverjük össze.

S végezetül még egy fontos dolog! A tavaszi munkák beköszöntével ne feledkezzünk meg a talajtakarás alkalmazásának jelentőségéről: mindenképp éljünk ezzel a módszerrel, ha egészséges kertet és növényeket, humuszban gazdag taljat szeretnénk!

Ötletek, érvek és tippek a mulcsozáshoz a Biokultúra lap 2002-es számában olvashatók. Érdekes, tartalmas, részletes írás - ajánljuk olvasásra kezdő kertészkedők és profi kertbarátok számára is!

További nagyszerű ötletek az ágak, gallayak hasznosítására a természetvédelem, környezetvédelem jegyében a Magyar Madártani Egyesület honlapján találhatók FOTÓKKAL ("darázsgarázs - bogártannya", "gyíkvár" és "fantasztikus farakás").

 

Lugosi Bea

Hulladék Munkaszövetség