Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közös tárolási stratégia lehet a válasz a nukleáris hulladék kérdésére

  • 2012. február 13.
  • Pauló Gergő

A nukleáris hulladék kezelésének problémáját a közös stratégia oldhatja meg a leghatékonyabban  - hangzott el a Fórum a Nukleáris Energia Jövőjéért keddi ülésén, ahol a mélységi tároló helyek létesítése volt a fő napirendi pont.

Herczog Edit, a Fórum elnöke szerint a sugárzó anyagok hosszú távú tárolására olyan megoldást kell kidolgozni, amely garantálja a biztonságot, a kiszámíthatóságot és környezetünk védelmét. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy számos ország a közelmúltban a nukleáris erőművek leszerelése mellett tette le a voksát, így az ezzel járó veszélyekre is fel kell készülni.

Az EU 2009 novemberében hirdette meg a közös stratégia megalkotására nyílt technológiai platformját, az itt készült munkaterv nyilvános vitája a jövő héten zárul. Az európai platformhoz 85 ország szakhatóságai és számos szervezet, egyetemek, kutatóközpontok tették hozzá a maguk javaslatait.

A nukleáris hulladék az EU által is szorgalmazott mélységi tárolásához az országok közös stratégiájára van szükség  - figyelmeztetett Herczog. A képviselő szerint lényeges, hogy az országok egyenként is felismerjék, az erre a tevékenységre szánt pénzeket akkor költik el a leghatékonyabban, ha azok jelentős részét egy közös tárolási stratégia megalkotására fordítják, nem pedig kizárólag saját céljaik megvalósítására.  Nemcsak a gazdasági racionalitás, de a kollektív biztonság igénye is ezt diktálja - érvelt Herczog.

Forrás: OS