Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közösségi étterem

  • 2018. július 23.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

 „Inkább maradunk és segítünk mosogatni!” – humorizálunk olykor egy-egy borsosabb éttermi számla láttán. A poén az, hogy ez a valóságtól elrugaszkodottnak tűnő ötlet mára bizonyítottan működőképes elképzelés.

Az amerikai énekes, Jon Bon Jovi étterme az önkéntesség elvén működik évek óta sikerrel: pénz helyett közvetlenül munkával is lehet fizetni az ételért a Soul Kitchen-ben.

A tavaly októberben hároméves fennállását ünneplő Soul Kitchen egy közösségi étterem, amely azzal a céllal jött létre, hogy az ízletes és egészséges ételek fogyasztása közben a vendégek kerüljenek közelebb egymáshoz, beszélgessenek és így hosszabb távon egy segítő-támogató közösséget alkossanak.

 

 

JÓ TÁRSASÁGBAN JÖN MEG AZ ÉTVÁGY

 

Az étterem az étkeztetési funkcióján túl a közösségi tér szerepét is betölti.

Míg a közösségi kertek esetében a kertészkedés adja a találkozási pontot az emberek között, addig itt a közös étkezés nyújt lehetőséget új barátságok kialakítására. Szlogenjük: „Evés előtt mutatkozz be a körülötted ülőknek!” – az első lépés megtételére buzdít minden vendéget.

A „Remény ízletes” (Hope is delicious) mottó jegyében ételeik egészségesek, jó minőségű, lehetőség szerint bio alapanyagokból készülnek. Ugyanis

az étterem filozófiája szerint az egészséges ennivaló a lelket is táplálja.

Ezért a szakácsok mindig friss, helyi nyersanyagokkal dolgoznak, melyek egy része az étterem saját biokertjében nő. Minden étel nem titkos összetevője továbbá a szeretet, segíteni akarás, vidámság és kedvesség.

A menü felépítése a 3 fogásos amerikai konyhán alapszik: választható leves vagy saláta, egy főétel (húst tartalmazó vagy vegetáriánus), végül az étkezést egy frissen sült desszert zárja.

 

AHOL SZERETET VAN, OTT BŐSÉG IS VAN

 

A New Jerseyben található közösségi étkezde a Jon Bon Jovi Soul Foundation égisze alatt működő nonprofit program.

Egyik különlegessége, hogy étlapján nincsenek árak, az ételekért adománnyal lehet fizetni, mindenkinek belátása – pénztárcája – szerint. A minimális összeg 10 dollár, ami viszont szükség esetén kiváltható egy óra önkéntes munkával. Ugyanakkor ha valaki támogatni szeretné embertársai étkeztetését, megteheti azzal, hogy a minimumnál nagyobb összeget adományoz.

Két típusba sorolhatók az étteremben dolgozó önkéntesek. Vannak, akik csak a munkájukkal tudnak fizetni az ételért, és vannak, akik pedig a közösségen szeretnének segíteni azzal, hogy itt vállalnak valamilyen munkát. A rászorulók természetesen elsőbbséget élveznek a többiekkel szemben, de mindig szükség van segítő kezekre, így folyamatosan lehet jelentkezni a konyhai munkákra azoknak, akik tenni szeretnének valamit a közösségért – szerencsére erre sokan éreznek belső késztetést!

Az étterem három éves fennállása eredményesnek mondható, a közösségben önkéntesként résztvevők száma évről évre gyarapszik. 2014-ben a rászorulók és a segítő önkéntesek aránya elérte az 50-50%-ot, valamint már több mint 11.500 menüt szolgáltak fel. Egy helyi gazda pedig egy hold földet adományozott a Soul Kitchen részére, így a biokertészkedés nagyobb volumenben folytatódhat tovább.

A Soul Kitchen kiváló példája annak, hogy egy jó ügy mentén az emberek együttműködése hosszútávon gyümölcsöző lehet, míg az így létrejött helyi kisközösség pozitív hatással van tagjainak életminőségére is.

 

 

Szerző: Megyeri Nóra

Képek forrása: Jon Bon Jovi Soul Foundation, William Denver Photography

Közvetlen forrás: recity.hu