Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Komposztálás az osztrák fővárosban

  • 2007. október 10.
  • humusz
Bécsben évente körülbelül 90.000 tonna biológiai hulladékot gyûjtenek szelektíven. A Bécsben gyûjtött zöldhulladék kizárólag növényi eredetû, kiváló minõségû anyag, amelybõl évente 30.000 köbméter komposzt keletkezik.
Az ökológiai alternatívák egyike a természetközeli kertészkedés (vagyis az ökológiai gazdálkodás), ahol a rovarok és a kártevők kiegyensúlyozott mértékben fordulnak elő. Kenőszappannal és csalántrágyával környezetbarát módon elűzhetők például a levéltetvek és más, növényeken lévő rovarok. A kerttulajdonosok a múltban különböző féregirtókat, gombaölőket és gyomirtókat használtak a kártevők, gombák és gyomok ellen. Az idő előrehaladtával a kártevők a mérgekkel szemben ellenállóvá váltak, aminek következtében egyre erősebb anyagokra volt szükség. Ezeket az erős mérgeket az egyes növények és állatok szervezetei felvették, így azok egyszer csak az étkezőasztalon termettek a különböző ételekben....

Tőzeg helyett komposzt
Sok évig a tőzeg számított a legfontosabb talajjavító anyagnak a kertekben. De a tőzeg bányászásával minden alkalommal elveszett egy darab a természetből. A magaslápok a veszélyeztetett életterek közé tartoznak, egy egyszeri, csak itt előforduló állat-és növényvilág megsemmisülését idézheti elő a bányászat. Ide tartozik például a mocsári béka, az arany lilék és a harmatfű, a gyapjúsás és akompostwerk_lobausattelzug_beim_abkippen_290.jpg tőzegmoha is. Ellenben a komposzt értékes terméke egy ökológiai folyamatnak és az egyes kertekben a talajjavításhoz kiválóan alkalmazható. Aki nem rendelkezik a zöld hulladéknak, a bokor-és fűnyesedéknek való komposzthalommal, az a bécsi önkormányzattól értékes komposztot kap. „Mi ezzel köszönjük meg a bécsi lakosoknak, hogy a hulladéktörvénynek megfelelően kezelik hulladékukat" - magyarázza Wojciech Rogalski, aki a „Biotonne" zöldhulladék szelektív gyűjtési projekt indítását vezette és a stratégia és a hulladékgazdálkodási terv illetékese. „A komposztot 3:1 arányban kellene természetes talajjal keverni, így lesz fontos tápanyagszállító anyag, amiből a növények csak azt veszik fel maguknak, amire szükségük van"- mondja. Miként az ásványi trágyaanyagoknál sem, úgy a komposzt-előállításnál sem keletkezik a klímaváltozást előidéző szén-dioxid, és a használata során nem áll fenn a nitrogén talajvízbe történő kimosódása sem. Mivel a komposzt regionálisan keletkezik, így aligha kell messzire szállítani, vagyis ebből a szempontból is egy környezetbarát megoldás.

A bécsi önkormányzat komposztot ad ajándékba
Az MA 48 elnevezésű komposztáló cég által felajánlott komposzt Rogalski szerint nem akármilyen komposzt. Ez a komposzt az MA 48 által pontosan ellenőrzött, minőségi osztályba sorolt anyag. A professzionális felhasználóknak az MA 48  igazolja a tápanyagokra vonatkozó pontos adatokat  és ezeket kérésre e-mailben elküldi. Az önkormányzat 2 köbméter komposztot ad ingyen minden bécsi lakosnak. Az anyagot a komposztálótelepen lehet átvenni.

Komposztálás Bécsben
Bécsben évente körülbelül 90.000 tonna biológiai hulladékot gyűjtenek szelektíven. A begyűjtést két rendszer koordinálja: az egyik a Biotonne gyűjtőrendszer (Biotonne: biohulladékot gyűjtő láda), a másik a Mistplätze gyűjtőrendszer (Mistplatz: szelektív hulladékgyűjtő hely). A Bécsben gyűjtött zöldhulladék kizárólag növényi eredetű, kiváló minőségű anyag, amelyből évente 30.000 köbméter komposzt keletkezik.
kompostwerk_lobauumsetzer_290.jpgA Ludwig Boltzman Intézettel közösen végzett munka beigazolta, hogy a bécsi komposzt hosszan tartó alkalmazása kiváló lehetőség a mezőgazdaság - főleg a biológiai földművelés - szempontjából. Magas humusz-  és növényi tápanyag tartalma egymással megfelelő arányban van. Bécsben több mint 700 hektár mezőgazdasági területen zajlik ökológiai gazdálkodás. Ehhez komposztra és talajjavítóra van szükség. A fő átvevő cég a város tulajdonában lévő mezőgazdasági üzem, amely az elmúlt évben 15.509 tonna komposztot használt fel a mezőgazdaságban. Ugyanilyen jelentős a bécsi lakosok zöldhulladék leadása is. A városban 19 helyen gyűjtik konténerekben a zöld hulladékot.. A bécsiek komposztálókedvét az is jelzi, hogy sokan autóval szállítják be a komposztálótelepre a konténerekben el nem helyezhető nagyobb ágakat illetve cserjemaradványokat.
A kész komposztot a kertészeti üzletekben árusítják, de az önkormányzat is vásárol egy keveset, amelyet aztán a különböző rendezvényeken papírzacskókban mutatnak be, ezzel is népszerűsítve a komposztálást.

Forrás: http://www.natuerlichwien.at/wenigermist/aktuell/290?PHPSESSID=fa6341e88...

Fordította: Hajnal Szilvia