Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Faültető fiú lett az Év Embere

  • 2015. január 20.
  • mese
Szerző: 
mese
Nem egyik napról a másikra lett természetbarát gyerekből az Év Embere ez a nagyszerű fiú, de az biztos, hogy eddig ő a legfiatalabb díjazott.

Felix és az általa alapított Fákkal a Földért kezdeményezéshez csatlakozó gyerekek és fiatalok már több százmillió facsemetét ültettek el világszerte. Példamutató elkötelezettségéért a német fiú lett idén az Év embere Európában. A Reader’s Digest magazin európai szerkesztőségei által odaítélt elismerés húszéves történetében ő a legfiatalabb díjazott.

Felix kilencéves volt, amikor előadást kellett tartania az osztálytársainak a klímaválságról. Az interneten talált egy cikket Wangari Maathi kenyai Nobel-díjasról, aki 30 év alatt 30 millió fa ültetését segítette elő Afrikában.

"Az jutott eszembe, hogy az osztálytársaimmal követhetnénk a példáját. Így hát elültettünk egy fát." - avat be a kezdetekbe Felix.

Azóta 120 ezer gyerek és fiatal vesz részt a szervezet munkájában. Felix Finkbeinert számos fontos klímaváltozással kapcsolatos fórumra hívják beszédet tartani. 2011-ben, mindössze 13 évesen felszólalt az ENSZ-ben, támogatói között tudhatja Kofi Annan és Al Gore Nobel-békedíjasokat, valamint II. Albert monacói herceget. Mindezek ellenére Felix úgy érzi, még messze a cél. 2020-ra ezermilliárd fát akarnak elültetni, vagyis minden emberre 150 facsemete jut majd. "A Földön van elég hely az új fák telepítéséhez, nem kell háborgatni senkinek a termőföldjét vagy lakóhelyét." – állítja Felix. "Ezek a fák a világ szén-dioxid-kibocsátásának egynegyedét képesek lesznek megkötni."

AZ ÉV EMBERE EURÓPÁBAN DÍJRÓL

2015-ben ünnepli 20. évfordulóját az az elismerés, amelyet minden évben a Reader’s Digest magazin európai szerkesztőségei ítélnek oda olyan embereknek, akik elkötelezetten küzdenek valamely sürgető társadalmi probléma megoldásáért, mások megsegítéséért. A nemzetközi kiadvány eddig olyan díjazottakat mutatott be, mint Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat létrehozója (1996), a muszlim nők jogaiért fellépő Aayan Hirsi Ali (2006) és Peter Eigen, a korrupciós ügyek feltárásáért dolgozó Transparency International alapítója (2004).

A Reader's Digest magazin februári számában "A fiú, aki fákat ültetett" címen olvashatnak részletes beszámolót a német környezetvédő fiú tevékenységéről.