Egyéb hírek

Zöld/öko/környezettudatos csapatépítés

 • 2017. március 16.
 • P.Gabi
Kreatív csapatépítő tréningek környezetbarát programokkal
Hogyan építsünk csapatot környezettudatos szemléleletformálással?

A Humusz Szövetség környezetvédelmi szakemberei tapasztalt csapatépítő trénerekkel szövetkezve zöld csapatépítő programokat szervezését vállalja a félnapos programoktól a több naposakig. Képzett trénereink zöld gyakorlatokkal szövik át a tematikát

Tematika: 
Rovatok: 
Műfaj: 

Akciófelhívás Ökoiskolák és Zöld Óvodák részére

 • 2016. május 24.
 • Peti
Natura 2000 Életjelek Akciófelhívás

A Natura 2000 napja megünneplésére, valamint a Biodiverzitás Nemzetközi Napjához, a Magyar Nemzeti Parkok Hetéhez és a június 5-i Környezetvédelmi Világnaphoz is kapcsolódva, zöld óvodáknak, örökös zöld óvodáknak, ökoiskoláknak és örökös ökoiskoláknak meghirdetett Életjelek Akciófelhívást jelentetett meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet. Az Életjelek Akció lényege az intézmények környezetének Natura 2000-irányú felfedezése az interneten és a valóságban függetlenül attól, hogy az adott óvoda, iskola városias vagy vidéki környezetben van.

A tavaszt záró, nyárnyitó zöld jeles ünnepek alkalmából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya szakmai támogatása mellett akciófelhívást tesz közzé Zöld Óvodák, Örökös Zöld Óvodák, Ökoiskolák és Örökös Ökoiskolák körében „Életjelek” címmel.

 

Rovatok: 
célcsoport: 

Taxis öntötte a szemetet a Hűvösvölgyi útra

 • 2016. április 28.
 • sklania
A kamera mindent rögzített
Illegális szemetelők buktak le a napokban a II. kerületben - írja a Másodikkerület.hu alapján a Blikk. A szemetet taxival vitték az illegális lerakóhelyre, az utcára, egy szelektív hulladékos konténerhez.

A Városrendészet közterület-felügyelői és a rendőrséggel közös 24 órás járőrszolgálat a kamerák felvétele és tettenérés alapján is több ember ellen indított eljárást, a bírság fejenként 50 ezer forint lehet.

A hűvösvölgyi végállomás közelében lévő szelektív üveggyűjtő konténernél még április 11-én egy alkalommal egy nő pakolta ki a szemetet a kocsijából, este pedig egy taxi sofőrje a gyűjtőedények takarásában szabadult meg a szeméttől.

Forrás:

Rovatok: 
Műfaj: 
célcsoport: 

Poszter – plakát pályázat kicsiknek és nagyoknak

 • 2015. szeptember 07.
 • SzBetti
Plakátkészítés a következő témában: Mit jelent az erdei iskola?

Az Erdei Iskola Egyesület plakátkészítő pályázatot hirdet kicsik és nagyok számára a következő témában: Mit jelent az erdei iskola?

A gyerekek a poszter vagy plakát elkészítéséhez bármilyen technikát választhatnak. Készíthetik csoportban vagy egyénileg is. Mérete legyen minimum A3-as, maximum A0-s.
Az elkészült művek tartalmazzák
•    a készítő/k nevét,
•    elérhetőségét,
•    életkorát


Beküldési cím

Rovatok: 
célcsoport: 

Pályázat erdei iskolázó pedagógusoknak

 • 2015. szeptember 07.
 • SzBetti
Az Erdei Iskola Egyesület pályázatot hirdet pedagógusok számára

Sajnos napjainkban az erdei iskola módszere nem kapja meg azt a támogatást, amely hatékonysága, gyakorlati életre nevelése, közösségfejlesztő hatása, fenntartható életmódra szoktatása kapcsán megilletné. Ezért az Erdei Iskola Egyesület gyakorló pedagógusok és erdei iskola oktatók számára pályázatot hirdeti meg.

Az iskolák pedagógusaitól erdei iskolájuk jógyakorlatának bemutatását a következő formában kérik:

Rovatok: 
célcsoport: 

Indul a „A 7,5 milliárdos kérdés” országos középiskolai környezeti- és globális nevelési vetélkedő!

 • 2015. szeptember 07.
 • SzBetti
A Magyar Természetvédők Szövetsége „A 7,5 milliárdos kérdés” országos vetélkedőt szervez diákoknak

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) „A 7,5 milliárdos kérdés” címmel országos környezeti- és globális nevelési vetélkedőt szervez 14-19 éves diákokból álló középiskolás osztályok számára a Fejlesztés Európai Éve (EYD2015) kapcsán. A szervezők a versenyre 2015. szeptember 30-ig várják a jelentkezéseket.

A problémákat egyre inkább a saját bőrünkön érezzük. A helyzet nem egyszerű: szélsőségessé váló időjárás, globális konfliktusok, pénzügyi krízis, szegénység, vízhiány, mind-mind egy globalizálódó világ válságtünetei, és a Föld lakossága is belátható időn belül eléri a 7,5 milliárdot.

A diákok nem felelősek a kialakult helyzetért, de a probléma mégis az ő nyakukba fog szakadni. Ezért hívjuk már most őket közös gondolkodásra – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége csoportvezetője.

Rovatok: 
célcsoport: 

Jogi tanácsadás - GYIK

 • 2015. augusztus 12.
 • Csilla
Jogi kérdések hulladékgazdálkodás és NuHu témaköreiben

környezeti jogA Humusz Szövetség a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) szakmai segítségével ingyenes jogi tanácsadást nyújtott 2015-ben. Ezeket a kérdéseket gyűjtöttük most egy csokorba össze. 


Kérdés: Egy pályázaton belül településünk sportpályáján kondipark építésére került sor. A munkálatok során a kivitelező kérte segítségünket, hogy a kondipark helyéről (20x40 m) kb. 20 cm vastagságban felszedett földnek, néhány hétig tárolási helyet biztosítsunk. Ezt adott munka elvégzését követően teljes egészében visszaszállít és visszaépít. Felső húsz centis réteg, szennyeződést nem tartalmaz, hulladéknak minősül-e?

Rovatok: 
Műfaj: 

Az FKF Nonprofit Zrt. gyermek- és ifjúsági pályázata

 • 2015. július 30.
 • Kossár Janka
Gyermek- és ifjúsági pályázati kiírás az FKF Nonprofit Zrt. által

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) idén is meghirdeti gyermek - és ifjúsági pályázatait, a már évek óta népszerű Gyermekrajz- és Szépírói pályázatot.

A pályázatok témája idén a gyermekek körében oly népszerű célgép, a kukásautó.

A pályázó gyerekek és fiatalok az FKF Nonprofit Zrt. járműveivel kapcsolatban szabadon engedhetik fantáziájukat és képzelőerejük segítségével fogalmazhatják meg akár mese, akár illusztráció formájában, hogy milyennek képzelik el, milyen tulajdonságokkal ruházzák fel kedvencüket. Valamint az eseményen megtekinthető az FKF két, gyermekeknek szóló oktatófilmje Kuka Manó főszereplésével. 

Rovatok: 
célcsoport: 

Etika tanárok felkészítése

 • 2015. július 30.
 • Kossár Janka
Továbbképzés a 2015-16-os tanévben, a 11. évfolyamon induló etika tantárgy oktatásával kapcsolatban

Továbbképzés a 2015-16-os tanévben, a 11. évfolyamon induló etika tantárgy oktatásával kapcsolatban.
A 60 órás továbbképzés résztvevői az OFI gondozásában megjelenő Lányi András – Jakab György: Etika c. tankönyv alapján készülhetnek fel az új tárgy oktatására.

A kerettantervben megállapított tematikát követve elméleti és gyakorlati útmutatást kapnak az egyes fejezetek feldolgozásához. Előadások segítik tájékozódásukat az erkölcsi gondolkodás történetében. A legfontosabb irányzatok klasszikus szövegeit szemináriumi foglalkozások keretében dolgozzák fel. Az etika sok tekintetben rendhagyó tárgy, már a bevezetését megelőző viták során is felmerültek kényes kérdések, nehéz dilemmák, amelyekre a pedagógusoknak rövidesen az osztályteremben kell megoldást találniuk. Ezért a tanfolyamon kitüntetett szerepet kapnak a szakmódszertan kérdései.

Rovatok: 
célcsoport: 

V. Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny

 • 2015. július 30.
 • Kossár Janka
Forgass filmet, mit gondolsz a túlfogyasztásról, a természetvédelemről és a nyersanyag kinyerésről

V. Green-Go Nemzetközi Rövidfilmverseny keretein belül forgass filmet és fogalmazd meg annak segítségével véleményed a túlzott fogyasztásról és a természet védelméről. Mondd el mit gondolsz a bányászatról és az olajkinyerésről. Egy remek lehetőség, hogy felhívd mások figyelmét környezetünk megóvására.

Téged sem hagy hidegen, hogy gyerekek kockáztatják egészségüket és életüket a bányákban? Megdöbbentő hallani, hogy az egykor virágzó természet eltűnőben van? Szerinted a fair trade nem csak egy múló hóbort?

KATEGÓRIÁK

Rovatok: 
célcsoport: 

Oldalak