Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A farmer újraálmodva

  • 2018. június 13.
  • Csilla

A Réthy Fashion szigetszentmiklósi újrahasznosítási központjában jártunk, hogy megnézzük, hogyan lesznek a régi ruhákból új termékek.

Réti Éva 2012-ben alapította meg a Réthy Fashiont, és célja az volt, hogy bemutassa, régi, megunt vagy elhasznált ruhadarabokból is lehet divatos ruhákat készíteni.

Szigetszentmiklósi központjukba 2 éve költöztek be, ahol nem csak eladótér van, de található itt raktár is, valamint a tervezés is itt zajlik. Az udvarban pedig különböző programokat is szoktak szervezni, úgy mint ruha börze vagy színtanácsadás.

Az eladótérben termékek széles palettájával találkozhatunk: nem csak ruhákat készítenek, de táskákat, kiegészítőkét, asztaldíszeket is. Nagyon kellemes a környezet, és egyértelművé válik minden látogató számára, hogy bizony itt újrahasznosítás folyik: a bútorok is raklapból vannak, és még az óra is újragondolt alapanyagokból készült.

Réthy Fashion farmer termékek 

Réthy Feshion kiegészítők

újrahasznosított óra

 

A kulisszák mögé is volt lehetőségünk betekintést nyerni, hogy lássuk, pontosan hogyan készülnek ezek a csodás darabok. Az egyik hátsó szobában születnek a termékek ötletei, Réti Éva itt álmodja meg, hogy melyik alapanyagból mi készüljön. Ha megvan a "prototípus", akkor a gyártást magát nem itt végzik, hanem környékbeli varrónőket bízzák meg a feladattal.

Nagyon sok olyan alapanyag érkezik be hozzájuk, ami korábban a kukában végezte volna. Például tudtátok, hogy a nyári kollekciók úgy készülnek, hogy a farmernadrágoknak a szárát levágják, és készen is vannak a sortnadrágok? De ugyanez történik az ingekkel is, így a raktáruk tele van ingujjakkal és nadrágszárakkal. Azonban magánszemélyektől is érkeznek be kincsek, például hagyatékból csipkék és függönyök, amik kíváló díszítő elemei a ruháknak, táskáknak. Az alapanyagok változatosságának köszönhető a termékek sokszínűsége, egyedisége is, ez viszont egyben kihívást is jelent. Ugyanis a beérkezett anyagokhoz kell a termékeket kitalálni, nem fordítva. Az ingujjakból például a zöldségekhez, pékárukhoz használt műanyag zacskók kiváltására kapható zsákok teteje fog készülni. A díszes nadrágszárakból pedig különböző méretű táskák lesznek.

farmernadrág szárak

vászonzsákok

Réthy Fashion újrahasznosítás

(Fotó forrása: Réthy Fashion Facebook oldala)

 

 

Az újrahasznosított ruhákról az emberek többségének általában valami nagyon extrém dolog jut eszébe, például nejlonszatyrokból vagy PET palackokból készült darabok, vagy azt gondolják, valami agyonhordott, ócska ruháról van szó. Erre cáfolnak rá a Réthy Fashion ruhakölteményei, amelyek nem csak környezetbarátak, de mutatósak is. Különböző rendezvényekre szokták elvinni kollekciójukat, ahol a résztvevők maguk próbálhatják föl a ruhákat, illetve mutathatják be a közönségnek családias ruhabemutató keretében. Az események mindig nagyon népszerűek, és általában gazdára is találnak az újrahasznosított ruhák. A szemléletformáló hatása ezeknek meg a rendezvényeknek pedig abban mutatkozik meg, hogy olyanok is szívesen hordják a ruhákat, aki korábban még a használt ruhák viselésétől is ódzkodtak.

Réthy Fashion divatbemutató

(Fotó forrása: Réthy Fashion Facebook oldala)

 

Az upcyclingban (magyarul: értéknövelt újrahasznosítás) az a legszebb, hogy a lehetőségeknek tényleg csak a kreativitás szab határt, és akár mi magunk is kipróbálhatjuk otthon. Azt pedig, hogy mennyi minden készülhet maradék anyagokból, mi sem mutatja jobban, mint látogatásunknak az apropója: farmervirágokból készült mennyasszonyi csokor rendelése.

farmer virágcsokor