Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kalandos jelmezkészítés

Év: 
2013
Szám: 
Tél
Szerző: 
Nagy Ági

A redizájnnal foglalkozó Nulla Hulladék Blogon is a farsang a téma.

Alighogy túl vagyunk a december forgatagán, kezdődik újra a készülődés és ötletelés. Itt a farsang!
Hagyományon alapuló jellegzetessége a farsangi jelmez. Emellett a legtöbb felnőtt és gyermek  papírruharajongással fogadja az ilyenkor elkészítendő ízletes fánkokat. (Amelyeket egészséges alapanyagok felhasználásával is megcsinálhatunk.)
Van, aki leegyszerűsítve a jelmezzel járó cécót, betér egy ruhakölcsönzőbe, és kiválasztja a megfelelő darabot. Gyermeke lehet a 4. szuperhős vagy a 9. királykisasszony a farsangi bálon. Szinte minden kisfiú és minden kislány ezekre vágyódik, hát lehet nekik nemet mondani? Nehéz ügy. De ebben az esetben a fantáziának és az izgalmas, vicces készülődésnek nyomát sem látjuk. Pedig egy igazán egyedi és kreatív jelmez elkészítése kaland. Főleg, ha azt szülő és gyermek együtt alkotja meg.

Ebben a témában személyes történettel is tudok szolgálni, ugyanis gyermekkoromban Édesanyám saját kezűleg készítette el a jelmezeimet. Mindegyik különc módon pompázott a többi, megszokott figura között. Bár abban az időben az újrahasznosítás még fogalomként sem jelent meg, szinte mindegyik hacuka megfelelt volna a környezettudatos    irányelveknek. Voltam egyszer szitakötő, a szárnyaim a már nem használt függönyből alakultak ki. Aztán másik alkalommal a négy évszakot jelenítettem meg fantáziadús öltözetemben, amely négy különböző színű textilből összevarrt ruhából állt. Rajta az évszaknak megfelelő jellegzetességek voltak elhelyezve: a tavasznál kismadarak, a nyárnál színpompás virágok, az ősznél falevelek, a télnél vattából hópelyhek. Fejemen egy régi szalmakalap díszelgett, ami szintén négy részre osztva hasonult a ruhámhoz. Mesés jelmez volt. Aztán azon a farsangi bálon sajnos mégsem én nyertem, hanem egy teljesen kiábrándító és fantáziátlan, pénzes zsáknak öltözött iskolatársam.

Veletek vagy gyermekeitekkel ez biztosan nem fordul majd elő, hiszen megalkothatjátok minden idők legkreatívabb és legjobb jelmezét! Még ha ez túlzóan is hangzik, higgyetek benne. A gondolkodásba, az ötletelésbe, aztán a megvalósításba fektetett idő és energia ebben az esetben is megtérül. A felnőttek is alkothatnak maguknak bátran. Manapság már professzionális szintre emelkedett a hulladékból készült ruhák tervezése és készítése, ezek nagy része persze csak a kifutókon használható, de remek inspirációt nyújthatnak számunkra, például egy újrahasznosított jelmez kitalálásában.


Nagy Ági
www.humusz.hu/blog