Üvegezés
Az Iparfejlesztési Közalapítvány 2010-ben létrehozott egy hulladékhasznosítást elősegítő programot. A Nemzeti Ipari Szimbiózis nevű program mára sok partner sok hulladékával foglalkozik, ezek közül most az üvegről és a vendéglátóhelyekről esik szó.
2011-ben kerültünk kapcsolatba az akkor még Humán Szerviz Kft. névre hallgató üveghulladék előkezelő céggel, és gyorsan el is jutottunk az első együttműködés nyélbe ütéséig, mely 25 tonna CO2 kibocsátást, 17,5 tonna elsődleges nyersanyag-kitermelést és 122 tonna szennyvíz-keletkezést előzött meg. A szinergia aztán egy hosszabb távú együttműködés alapjául szolgált és végül 2011 végén fogtunk bele a gasztro-üveg projektbe, az akkor már Maltha Hungary Kft. névre átkeresztelt céggel. A cél: a vendéglátók üveghulladékainak begyűjtése, előkezelése, és az üveggyártásba való visszajuttatása.
A begyűjtést, a kukák kihelyezését és az elszállítást a Maltha biztosítja, mi, az IFKA munkatársai pedig abban vagyunk a partnerek segítségére, hogy a potenciális „ügyfeleket” felkeressük, építjük a hálózatot. Tulajdonképpen ezt vállaltuk a LIFE+ pályázatunk keretében: közvetítő szerepet hulladéktermelő és hulladékhasznosító között. Elmondjuk, hogy a szolgáltatás díjtalan, hogy az üveg nem bomlik le, és amennyiben a kommunális kukába teszik a palackokat, az a hulladéklerakóba jutva ott fogja tölteni a következő pár millió évet.
Az étterem, bisztró, szórakozóhely, kocsma, bár, pub üzemeltetőjének csak annyi a dolga, hogy kér egy kukát, az üveget azontúl abba teszi, és egy ingyenesen hívható zöld számon jelzi, ha elszállítást kér. Olyan helyeken, ahol rengeteg üveg „ürül”, akár a kommunális kukák számát is csökkenthetik, ami megtakarítást jelent. A pesti belvárosi helyeken sokszor sajnos helyhiányra, vagy a társasházi gyűjtésbe társuló helyek esetén a közös képviseleti nehézségekre hivatkozva utasítják el az üveges kukát.
Miért a vendéglátóiparra esett a választásunk? Egyértelműen azért, mert itt számítunk (az ipari méreteket megközelítő) nagyobb mennyiségű csomagolási üveghulladék keletkezésére.
Egy következő lépésben érdemes
lehet matricával, logóval ellátni
azokat a helyeket, ahol a hulladékok
és a kiürült boros, pezsgős (nem betétdíjas)
palackok további sorsával is
foglalkozva tesznek a környezetünkért
annyit, hogy egy külön kukába
dobják az üvegünket. Ettől talán
nekünk is jobb érzés lesz olyan
helyen fogyasztani, ahol figyelnek
arra, ami nekünk már fontos.
További információ: www.nisp.hu