Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Veszélyes átalakulás

Ismét bővítenék a győri veszélyeshulladék-égetőt
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Szuhi Attila

HulladékégetésLapzárta előtt három nappal kaptuk a hírt, hogy a győri veszélyeshulladék-égető kapacitásának bővítését tervezik, és elindult ennek engedélyezési eljárása. A győri hulladékégető egyike a legtöbbet támadott hazai égetőknek.

 

Győr-bácsai hulladékégető

A győr-bácsai veszélyeshulladék-égető eredetileg a Graboplast nem veszélyes hulladékának elégetésére épült, az üzem később alakult át veszélyeshulladék-égetővé, és azóta számos vita övezi tevékenységét. Már a telepítés is aggályos volt. Az égető ugyanis a lakóházaktól pár száz méterre épült fel, ráadásul szélirányban áll. Talán még ennél is problémásabb, hogy az üzemépület sérülékeny vízbázisra települt. Működését visszatérő botrányok jellemzik. A hatósági ellenőrzések során eddig nem egyszer derült ki, hogy az üzemeltető a számára égetni engedélyezett hulladék mennyiséget túllépte. Többször regisztráltak gondatlan üzemeltetésből vagy havariából származó talaj- ill. talajvíz-szennyezést. Az égető szennyvize határérték felett tartalmazott toxikus nehézfémeket, így kadmiumot és ólmot, és az üzem környéki talajvízfigyelő kutakban is kimutatták a nehézfémeket a környezetvédelmi hatóság emberei.

2002-ben egy oldószeres tartály vezetéke hibásodott meg, és rákkeltő anyagok kerültek a környezetbe. Az ugyanebben az évben az Országos Közegészségügyi Központ által végzett számítások szerint az égetőből származó talajszennyezés miatt a dolgozók körében a daganat-kockázat mintegy háromszorosa volt az elfogadható szintnek, de még az égetőtől több száz méterre is a határérték felett volt a kockázati szint.

Győr-Bácsa neve a dioxinokkal is összekapcsolódott. A garéi magas klórtartalmú hulladékok égetése során a megengedettnél 55-ször több rákkeltő dioxint bocsátott ki az égető kéménye. 2008-ban – nem első alaklommal! – robbanás is történt, mert az égető olyan hulladékot is ártalmatlanítani akart, amelyre nem is volt engedélye. A robbanásban dolgozók is megsérültek.

Most tehát ismét bővíteni szeretnék a győri veszélyeshul-ladék-égetőt. Szervezetünk az előzmények ismeretében azon az állásponton van, hogy semmiképpen nem szabad a környezet terhelését növelni ezen a területen, és igyekszünk a tervezett bővítést megakadályozni.