Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Üvegház maradékból

Év: 
2016
Szám: 
Tavasz
Rusztikus megoldás a palánták nevelgetésére.

Közeledik a jó idô, és eljön az ideje annak is, hogy gondoljunk vegetáló növényeink jólétére. Az ablakok, verandák és a kert megtelnek cserepes növényeinkkel. Leanderek, angyaltrombiták, kaktuszok élednek újjá, és a tél beálltáig szemet gyönyörködtetően élik mindennapjaikat.
Számtalan növény van azonban, melyek ugyan megélnek ezen a klímán, de eredeti élőhelyükön sokkal melegebb és párásabb éghajlathoz szoktak. Egy üvegház költségei viszont rémisztően magasak. De akiben van egy kis barkácsolási készség, az ha könnyedén nem is, de egyszerűen varázsolhat bontott ablaktáblákból szemrevaló kis üvegházat a kert végébe.
Építkezésekről, Vateráról fillérekért, olykor ingyen is hozzá lehet jutni másra már nem használható, de e célra még alkalmas ablakokhoz.
Lelkesedéstôl függően bármekkora melegház összeállítható, akár lapos tetôvel, akár döntött sátortetôvel. Fontos, hogy teremtsünk az építménynek biztos, a talajból kiemelkedő alapot betonból vagy alászigetelt bontott téglából, hiszen e nélkül a nedvesség a legkényesebb helyen kezdi ki a fa részeket. Az alapok közti területet töltsük fel vízelvezetô réteggel (pl. kulékaviccsal), így a lecsapódó pára miatt nem fog állni a víz kis házikónkban.
Ezután állítsunk össze paneleket a rendelkezésre álló ablaktáblákból. Addig kirakózzunk az ilyen-olyan méretű táblákkal, míg a megfelelő méretet el nem érjük. A fa kereteknél facsavarral összerögzített táblák így panelekké állnak össze, mondhatni falakká, melyeket már „csak” egymáshoz kell illeszteni. Ha eddig az ember magányos harcosként küzdött, ilyenkor érdemes segítséget kérnie.
A helyükre állított paneleket a sarkoknál, találkozási pontoknál kérlelhetetlenül meg kell erősíteni, hiszen ez adja egész épületünk tartását – kellemetlen lenne végignézni az első erősebb szél okozta pusztítást.
A belső tér kialakítása, a külsô festés már mind „egy pillanat” műve. Pár napos vesződésünkért az elégedett hátradőlés és a boldog növényvilág a jutalom