Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tippfogas

Év: 
2017
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Sperling Anna

Mindentbele leves: Maradék főtt vagy párolt zöldséget (répa, karalábé, sütőtök, hagyma...) összeturmixolunk, fűszerezünk. Kevés tejfölt, tejszínt vagy tejet adunk hozzá. Vízzel hígítjuk, és pár percig forraljuk. Tálaláskor reszelt sajtot is adhatunk hozzá. Kallódó, már nem túl friss nyers zöldségből is elkészíthetjük: a feldarabolt zöldségeket rövid ideig főzzük, fűszerezzük, majd turmixoljuk.

 

Nem kell kiöntenünk a vendégség után megmaradt bort. A borosüvegek alján maradt nedűt öntsük jégkockatartóba, és fagyasszuk le. A borkockák még hetek múlva is különleges ízesítői lehetnek mártásoknak, kompótoknak vagy gyümölcsleveseknek.

 

A madarak örülni fognak a megmaradt, állott magvaknak, gabonapehelynek vagy  száraz kenyérnek. Akkor is gondoljunk rájuk, ha kidobnánk a hibás almákat. Ha nincs kertünk, a madárétket tegyük az ablakba, vagy sétáljunk el a legközelebbi parkig. (Figyelem! Csak etetési időaszakban (november-március) helyezzünk ki madáreleséget, ezzel kapcsolatban érdemes tájékozódni az MME honlapján: http://www.mme.hu/az_etetes_befejezesenek_idozitese)

 

Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel zárjuk el a sütőt, és hagyjuk benne a majdnem kész ételt. A maradékhő alkalmas gyümölcsaszalásra is. És ne felejtsük: ha már bemelegítettük a sütőt, minél több ételt süssünk benne egyszerre.

 

A tapasztalt háziasszonyok tudják, hogy sütéskor gyakran ki kell vajazni a tepsit. Ezért ha elfogy a vaj, ne dobjuk ki a papírját, hanem rakjuk el a mélyhűtőbe. Következő sütéskor elég egy kicsit felolvasztani, és kenhetünk is vele.

 


Ha tetszett a cikk és szeretnél előfizetni negyedévente megjelenő ÚjraSzedve magazinunkra, itt teheted meg: www.humusz.hu/ujraszedve/elofizetes
Előfizetéseddel a Humusz Szövetséget és az ÚjraSzedve kiadását támogatod!