Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanárok hulladékos tanárai voltunk

Újabb csapat pedagógus ismereteit bővítettük
Év: 
2011
Szám: 
Tavasz
Szerző: 
Molnár Anna

FelnőttképzésA Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alap támogatásával 2011 tavaszán megtartottuk „A hulladékgazdálkodás és a fogyasztói társadalom ismeretanyagához kötődő nevelési feladatok elméleti és gyakorlati problémái, lehetőségei” című akkreditált pedagógus továbbképzésünket.

 

Tanárképzés

Az ötnapos, 30 kredites képzésen kisebb számú, de annál lelkesebb csapat jelent meg. A résztvevők igen sokféle helyről érkeztek. Gyakorló és nem gyakorló pedagógusokon kívül a Humusz önkéntesei is jelen voltak. Az előadások keretében foglalkoztunk globális problémákkal, a fogyasztói társadalommal, a reklám-fogyasztás-hulladék összefüggéseivel, a hulladékkezelés különböző formáival (égetés, lerakás, újrahasznosítás, komposztálás, újrahasználat, megelőzés), az iskolai szelektív gyűjtés lehetőségeivel, a környezettudatos háztartással és vásárlással, valamint az oktatás-nevelés szerepével a hulladékmegelőzésben. Az elméleti részeket gyakorlati elemek egészítették ki. A módszertani lehetőségek, játékok megismerésén kívül lehetőség volt a problémák mélyebb megbeszélésére, tapasztalatok megosztására is.

Az oktatás első felében a résztevőket érzékenyen érintették a fogyasztói társadalom kulisszatitkai, a képzés végére azonban egy pozitívabb jövőképpel és a világ megváltoztatásához kellő eszköztárral távoztak. Nagy örömmel láttuk, hogy a résztvevők között szorosabb kapcsolatok, új együttműködések alakultak ki. Igény volt arra is, hogy valamilyen keretek között továbbra is fenntartsuk a kapcsolatot egymással. Reméljük, ez megvalósul és a további képzéseinken legalább ilyen jó csapattal ismerkedhetünk meg!

Íme, néhány visszajelzés a résztvevőktől a megelégedettségi kérdőívekből szemezgetve…

… a képzéssel kapcsolatban:

„Aktuális, fontos, tartalmas, lényegre törő, kimerítő.”
„Változatos és nagyon jó, hogy gyakorlat orientált.”
„Kicsit feszítettnek éreztem a tempót.”
„Megfelelőek a követelmények, ennyi kell ahhoz, hogy a saját gondolatainkat is hozzáadjuk a tanultakhoz.”
„Kielégítő. Rendben. Egy pár jobb szék jó lenne és meleg.”
„Változatos, aktívan is bevonta a résztvevőket a képzésbe.”

… az oktatókkal kapcsolatban:

„Maradjanak továbbra is ilyen kedvesen nyitottak!”
„A meghívott előadók prezen- tációi és Anna-Dorka is nagyon hatásos volt!”
„Csak pozitív véleményem van, felkészültek, alaposak, emberiek.”